A hasfájás helye megmutatja, mitől is fáj a hasad! - Vigyázat, ha jobb oldalon felül fáj!

A hasfájás több helyen jelentkezhet, és mindegyik helynek jelentése van.

Mindegyik pontnak jelentősége van, amiből kiderülhet, mi okozhatja a hasfájást, esetlegesen milyen betegségekre érdemes odafigyelnünk, mert ez éppen az előjele.

Egy ártalmatlan szorongás, stressz, vagy nehéz étel, mind okozhatnak hasfájást.

A fájdalom azonban komoly betegségekre utalhat.

Amikor fáj a hasunk, érdemes előbb betájolni, hol is fáj a hasunk, és a következő javaslatokat figyelembe véve, nagyjából pontosan behatárolhatjuk az okokat.

Amennyiben a hasfájás nem szűnik, holott a leírtakban megtaláltunk mindent, úgy haladéktalanul keressünk fel szakorvost, mert a bélműködés zavara végzetes kimenetelű is lehet.

Nem feltétlenül kell már az elején pánikba esni, de nem árt komolyan venni a fájdalom jelzéseit.

Hol fája a hasam?

Mit jelent ez?
(Szemből nézve a képeket - Jobb és bal oldal!)
Jobb oldalon felül, derék fölött

Amennyiben a fájdalom jobb oldalon, felül, a derék felett jelentkezik, úgy az jelezhet vesefertőzést, vagy vesekövet. Különösen akkor érdemes erre gyanakodni, ha a fájdalom mellé vizelési kényszer, esetleg véres vizelet is társul. Ezzel például azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a vesefertőzést láz is kíséri. Ezen túlmenően csakis gyógyszerrel lehet kezelni.

 

Középen középen

A fájdalom középen, a köldök fölött jelentkezik, ami utalhat vakbélgyulladásra, vagy hasnyálmirigy gyulladásra, ezen belül is akut hasnyálmirigy gyulladásra. Vakbélgyulladás esetén a fájdalom középen jobbra tolódik el. Hasnyálmirigy gyulladást kaphatunk például, ha nagyon nehéz ételt ettünk, és abból is nagyon sokat.

 

Bal oldalon középen

Még akkor is gondolhatunk vese problémára, ha a fájdalom bal oldalon jelentkezik a derék fölött. De ezen az oldalon számolni lehet elzáródással is. Amennyiben elzáródás okozza a hasfájást, úgy a belek kidudorodnak a hasfalon, ami szemmel is jól látható. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert a bélelzáródás szintén halálos kimenetelű is lehet.

 

Alul, jobb oldalon

Az alsó hasi fájdalom általában a belek megbetegedését jelzi. Nők esetében ennél egyszerűbb magyarázat is van az ezen a tájékon jelentkező fájdalomnak, ami nem más, mint a menstruációs fájdalom. Menstruációs fájdalom mindkét oldalon jelentkezhet.

 

Alul középen

A fájdalom középen, a köldök alatt jelentkezik, és ezen a ponton jelentkező hasi fájdalom jelezhet húgyúti fertőzést, vagy más gyulladásos betegséget. Nők esetében a reproduktív rendszer zavarát is jelezheti. Azaz, méhben jelentkező problémákat.

 

Alul bal oldalon

A fájdalom a has alsó részén jelentkezik, és ott is bal oldalon, ha túlterheljük magunkat. Amennyiben a fájdalom nem enyhül, és nem szűnik, úgy forduljunk orvoshoz.

 

Jobb oldalon fent

Hasunk jobb oldalán felül észleljük a hasfájást? Ezt gyomorpanasz okozhatja. Lehet fekély, hasnyálmirigy probléma. De itt okozhat fájdalmat például az epekő vagy epehólyag is, mely nagyon ravasz tud lenni.

 

Középen fent

A fájdalom középen, fent jelentkezik, nagyjából a gyomorszáj magasságában. Ezt okozhatja stressz, izgalom, és kísérheti gyomorégés. Ugyan itt jelentkezhet epekő miatt is fájdalom. Éppen ezért írtuk fentebb, hogy az epekő nagyon ravasz és alattomos.

 

Balra fent

A has bal felső részén jelentkezik a fájdalom, amit kiválthat nyombélfekély, ami a túlzott gyomorsavtermeléstől alakulhat ki.

Fontos!

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen hasi fájdalom, ami egy napnál tovább tart, veszélyes ehet, és orvosi kivizsgálást igényel. 

Címkék: hasfájdalom helye betegség bélprobléma vesefertőzés húgyúti fertőzés bélelzáródás epekő vesekő
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: