Fejfájás reggelente? – Ez állhat a háttérben!

Reggelente fejfájásra ébredni, több, mint kellemetlen.

Aki rendszeresen fejfájással vagy fejfájásra ébred, nem hagyhatja figyelmen kívül!

Mert e mögött az ártalmatlan fejfájás mögött veszélyes ok bújhat meg.

Valójában fejfájáskor az alvás lehet a megoldás.

Önmagában az alvás pedig a relaxácitó és pihenést szolgálja.

De, ha egy ilyen nyugalmi állapotból úgy ébredünk, hogy lüktet, fáj a fejünk, akkor az nem normális.

Sőt, abnormális!

Szervezetünk azt akarja üzenni nekünk, hogy valami nagyon nincsen rendben, és ha ezt az üzenetet elbagatellizáljuk és egy pirulával elmulasztjuk a fejfájást, akkor sosem fogjuk megtudni, mitől is alakult ki éppen reggel.

Csak akkor tudunk harcolni ellene, ha tudjuk az okot!

Reggeli fejfájás lehetséges okai

Túl kevés alvás

Túl keveset és rossz minőségben alszunk. A felnőtt szervezet számára szükséges a napi 7-8 óra alvás, hogy regenerálódni, pihenni tudjon. Ezt a tanácsot különösen azoknak érdemes megfogadniuk, akik reggelente fejfájással ébrednek. Nem számít, mennyire volt stresszes napunk, az alvás mindig gyógyító hatású a szervezet számára.

 

Túl sok alvás

Igen, jól olvassuk, a túl sok alvás is vezethet reggelente fejfájáshoz. Sokan megtapasztalhatták, ha túl sokat alszanak, akkor is úgy ébrednek, mint akin átment az úthenger. Miért van ez így, Mert szervezetünkből kiürül a szerotonin. A szerotonin az a hormon, ami felel az alvás és ébrenlét egyensúlyáért. és azért is, hogy szervezetünk a stresszel meg tudjon birkózni. Amennyiben ez kiürül szervezetünkből, úgy az alvás nem pihentető lesz, hanem fárasztó. Alvás közben is idegesek vagyunk, az idegesség pedig fejfájáshoz vezet.

 

Depresszió

A reggeli fejfájás lehet tünete a depressziónak. Ezt csak kevesen tuják, pedig igen jellegzetes. Szintén a stressz játszik fontos szerepet a depresszió kialakulásában, és ez a pszichés stressz okozza a reggeli fejfájást is. Nem csak nappal vagyunk ebben az esetben idegesek, hanem alvás közben is.

 

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás éjjelente szintén vezethet reggeli fejfájáshoz, Mert állkapcsunkban az izmokat és idegeket terheljük, ezzel pedig a véráramlást is gátoljuk. Éjszakai fogcsikorgatást válthat ki szintén a stresszes életmód, mert van, aki így vezeti le a napi feszültséget. Ez egy tudat alatti folyamat.

 

Alvási apnoe

Mi az alvási apnoe, Egy oxigén hiányos állapot, amikor az agy nem jut elég oxigénhez. Ez éjjelente jelentkezik, és akár halálos is lehet, ha nem ébredünk fel. Túlnyomó többségében az eseteknek felébredünk. De ez egy komolyan veendő betegség, amit ki kell vizsgáltatni. az oxigénhiányos állapot szintén okozhat fejfájást.

 

Szervezetünknek szüksége van koffeinre

A legnagyobb közhely, miszerint létezik a koffeinfüggőség?

Igen, létezik!

Aki drasztikusan vonja meg magától a koffeint, szintén tapasztalhat reggelente fejfájást. Maga az elvonási tünet okolható a reggeli fejfájásért, és nem a koffein.

Túl magas vérnyomás

Reggeli fejfájás tünete lehet a magas vérnyomásnak! Normális esetben a vérnyomás lecsökken éjszaka, alvás közben. Azonban nem ez helyzet, ha vérnyomás problémánk van, és ezek közül is magas a vérnyomásunk. Ezért nagyon fontos vérnyomásunkat ellenőrizni, ha reggelente fáj a fejünk. 

Címkék: reggeli fejfájás koffein megvonás magas vérnyomás fogcsikorgatás sok alvás kevés alvás
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: