December 6 - A Mikulás Napja - Mikulás történelem

Minden évben örülhetnek a kicsik és a nagyok is a Mikulás látogatásának.

Miklós napjára (dec.6.) virradó reggelre teszi bele kipucolt csizmánkba vagy kiakasztott zokninkba a narancsot, mogyorót, édességeket, karácsonyi sütiket és a kisebb ajándékokat is.

A gyerekek mindig izgatottan és kíváncsian várják a Mikulás érkezését. Legtöbbször nem is akarnak előző éjszaka aludni, hogy megpillanthassák a Télapót és segítőit munka közben, azonban szerencsére az álommanó általában korábban elér hozzájuk, mint a Mikulás.

Az igazi Mikulás, azaz Szent Miklós püspök 340 évvel Krisztus előtt a törökországi Myra-n élt. Nagyon irgalmasnak és jótékonynak tartották. Minden tulajdonát vagy adományként kapott dolgot elajándékozott, méghozzá a gyerekeknek és a rászorulóknak. Emiatt tartják Miklóst a gyermekek védőszentjének: a jó és szorgalmas gyerekeket évről évre  megjutalmazza, a lustákat pedig megbünteti segédje, a Krampusz segítségével. A Krampusz egy kis ördögalak, aki csak virgácsot hoz és a hiedelmek szerint hatalmas zsákjában el is viheti a rossz gyerekeket.

Manapság már a legtöbb karácsonyi vásárban és bevásárlóközpontban találkozhatunk a Mikulás egyik képviselőjével. Fehér szakállával, piros kabátjában és félrecsúszott sapkájában mindegyikük végtelen jóságot és kedvességet sugároz az arra járóknak.

A többgyermekes családokhoz gyakran házhoz megy a Télapó és minden gyereknek személyesen hoz egy-egy ajándékcsomagot, dicséret vagy feddés kíséretében. Ez természetesen egy kisgyermeknek nagyon nagy  élmény! A bátrabb gyerkőcök örülnek a személyes látogatásnak, a félénkebbek, vagy akiknek rossz a lelkiismeretek pedig szinte remegnek a félelemtől. A Mikulás természetesen mindent lát és egész évi cselekedeteinkről is mindent tud. Mindannyiunk számára van nála ajándék, a csintalanoknak pedig aranyvirgácsot és egy kis megdorgálást is kioszthat.

Pozitívkisugárzás

Címkék: Mikulás ünnep virgács gyerek hagyomány Miklós december 6.
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: