Datolyaszilva – Élénk narancssárga, édes gyümölcs – Mit érdemes tudni róla? - Ehető a héja?

Lédús, édes, de ezt csak az tudja, aki leveszi a zöldséges részleg polcáról és kipróbálja.

Mások számára, csak egy egzotikus gyümölcs, amiről alig van valami kevéske ismeretünk.

Milyen gyümölcs is a datolyaszilva, vagy más néven a „kaki”?

Kiváló önmagában, desszertekbe, joghurtba keverve, vagy akár müzlibe keverve.

Íze a sárgadinnye és a sárgabarack keverékének felel meg, ha ezt jellemezni szeretnénk.

Érdekes kérdéseket vet fel ez a gyümölcs, és egyáltalán nem bolond az, aki például nem tudja, hogy a datolyaszilva héját beletesszük-e az ételekbe, egyáltalán meg kell-e pucolni vagy sem.

Honnan származik a datolyaszilva?

A datolyaszilva a paradicsomfélék családjába tartozik, és Kelet-Ázsiából származik.

Héja sárga, narancssárga színű, a belseje pedig egy világosabb pépet rejt magában. És természetesen magokat is, akár 8 mag is lehet benne, melyek nem ehetőek!

Termesztik a datolyaszilvát Kínában, Koreában és Japánban is. Ma már nem csak ezekben az országokban termesztik, hanem Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben is. Itt gyümölcsfákon terem.

Tudtuk-e, hogy két -féle datolyaszilva közül is választhatunk?

Sharon: A „Sharon” datolyaszilva Izraelből származik, a termékeny Sharon síkságról. Ez a fajta datolyaszilva csak kis mennyiségben tartalmaz tanint, magjai kisebbek az átlagosnál, és ezeket a magokat el lehet például fogyasztani, de csakis sült állapotban.

Persimon: A „Persimon” datolyaszilva ovális alakú, inkább sárgás színű, és legnagyobb mennyiségben Spanyolországban termesztik. Kemény állapotban kerrül szállításra Spanyolországból, körülbelül ekkor még olyan kemény, mint az alma.

Szezon

A datolyaszilva szezonja ősztől és télen van. Ekkor láthatjuk legnagyobb mennyiségben a szupermarketek polcain. Milyen a jó datolyaszilva, Győződjünk meg finoman megnyomva a gyümölcsöt, hogy az puha. Csak ekkor lesz aromás az íze. A kemény datolyaszilva gyakorlatilag ehetetlen, szőrös érzést kelt a nyelven, és taninok miatt még keserű is.

Meg kell-e pucolni a datolyaszilvát?

Az érett datolyaszilva ehető héjával együtt is. De ki is kanalazhatjuk óvatosan.

Hogyan készítsünk finom desszertet datolyaszilvából?

Az Amarettini datolyaszilva desszert garantáltan jó hangulatot varázsol az étkezőasztalnál. Bármikor elkészíthetjük, még akkor is, ha váratlan vendég toppan be ajtónkon.

A lágy és krémes desszert a sütőből mindenki ízlését garantáltan elnyeri majd.

Mi kell hozzá?
  • 4 db datolyaszilva
  • 75 g Amarettini (mandulás keksz)
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 lime
  • 150 g joghurt
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés

Mossuk meg a datolyaszilvákat, vágjuk félbe vízszintesen. Helyezzük őket tűálló edénybe.

Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.

Morzsoljuk össze az Amarettini kekszet, keverjük hozzá a rumot, barna cukrot, és adagoljuk a datolyaszilvák tetejére, majd tegyük be a sütőbe. Süssük 10-12 percig.

Mossuk meg a lime-ot, reszeljük le a héját, keverjük a joghurtba, adjuk hozzá a mézet. Amikor kivettük a sült datolyaszilvákat a sütőből, szószként helyezzük a tányérra, és a kristálycukrot pedig szórjuk a tetejére.

Datolyaszilva tárolása

Napokon keresztül friss maradhat a gyümölcs hűtőszekrényben tárolva. De érdemes fogyasztás előtt pár órára szobahőmérsékletre melegedni hagyni. Hidegen ugyanis nem finom.

Miért egészséges a datolyaszilva?

Rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, ami energiát ad a szervezetnek.

Kalóriában azért érdemes odafigyelni, mert 100 g datolyaszilva körülbelül 70 kalóriát tartalmaz.

Mellette szól még, hogy béta-karotinban gazdag, ami jót tesz a bőrnek, hajnak, és szemeknek.

Mindemellett rengeteg C-vitamin, foszfor, magnézium és kalcium található benne.  

Címkék: datolyaszilva recept Amarettini keksz desszert vitamin kalória energia héj ehető magok érelen
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: