Cserebogarak és, amit érdemes tudni róluk – Mindenki tehet a közért!

Ha van kertünk, ha nincsen, a cserebogarak mindenhol megjelenhetnek, különösen tavasszal.

Van, aki a már repülő bogarakat igyekszik elkerülni, és van, aki kertjében kertészkedéskor találkozik a pajorokkal, amikor felássa a virágoskertet.

A kifejlett cserebogár nem jelent veszélyt, azon túl, hogy visszataszító, amikor hajunkba vagy ruhánkra száll.

A pajorok ha nem is nevezhetőek veszélyforrásnak, azért kárt tehetnek a növényekben, hiszen elrágják a növények gyökereit.

A cserebogarak lárváinak 2-3 évre van szükségük a kifejlődéshez. Ennyi idő alatt ahogyan nőnek, úgy lesz az étvágyuk is egyre nagyobb. A puha, nedves talajt keresik, hiszen ott könnyebben tudnak mozogni, mint a kiszáradt, kérges talajban. Tehát ezeken a területeken érdemes keresni őket, amennyiben védekezni szeretnénk.

Milyen növények gyökereit kedveli a cserebogár lárvája?

Szinte mindegy számára, milyen növény, de leginkább a virágok, gyümölcsfák, zöldségfélék gyökereit szeretik.

Honnan tudhatjuk, hogy a növényt a gyökerénél károsítja valami?

A növény elveszíti tartást, levelei lekonyulnak. Ekkor érdemes felásni körülötte a talajt, és megnézni, mit találunk odalent.

A növény ebbe bele is pusztulhat, hiszen éppen azt a részét károsították, ahol a tápanyagot felszívja.

Hogyan védekezzünk?

Nem csak azok számára érdekes a védekezés, akik kerttel rendelkeznek, hanem azok számára is, akik otthona körül park van. Városokban a kertészek igyekeznek vegyszerekkel elpusztítani a pajorokat, de mi is tehetünk a közért. A cserebogarakat söpörjük össze, és ne engedjük, hogy letegyék lárváikat. Kerttel rendelkezőknek pedig mindenkpéppen ajánlott a pajorok elpusztítása kertészkedés közben.

Fontos!

Vegyszer használatakor nagyon figyelmesen olvassuk el, milyen adagolást írt elő a gyártó, mert kárt tehetünk a növényekben. Minden óvintézkedést tartsunk be!

Címkék: cserebogár pajor város kert növény gyökere veszélyforrás irtás vegyszer
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: