5 ok, amiért a Flip-Flop papucsok egészségtelenek!

Oké, akkor is megvesszük, mert nem tudunk ellenállni, kényelmesnek és egyszerűnek érezzük.

Ráadásul nem mindegyik kerül vagyonokba, így aztán a szivárvány minden árnyalatából megtalálunk belőlük szekrényünkben.

De később (akár évek elteltével) nem csodálkozzunk, ha nem is csak lábainkkal összefüggésben kellemetlen tüneteket tapasztalunk.

A lábujj közös papucsok praktikusak, de EGÉSZSÉGTELENK!
 • Tönkreteszi az ízületeket.
 • A baktériumok is szeretik a lábujjközös papucsokat.
 • Lábujjgörcsöt okozhat.
 • A lábujjközös papucs növeli a sérülés kockázatát.
 • Könnyebben bejutnak az utcán található baktériumok, gombák lábunkba.
 • Mire érdemes ügyelni Flip-Flop papucs esetén?

Rengeteg érdekesség, melyeket nem szívesen hallunk, olvasunk, de azért a valóság mégis ez.

Tönkreteszi az ízületeket

Ezeknek a papucsoknak önmagukban nagyon vékony a talpa. És nyitottak, így a lábujjakat és az egész talpat nem tartja semmi. Lábujjaink és egész lábunk hatalmas igénybevételnek vannak kitéve, és nyomás alá helyeződnek. Lábujj ízületeink szintén. Ezek gyengébbek, mint normál lábízületeink.

Minél nagyobb lábunk, annál nagyobb a károsodás, és annál nagyobb eséllyel jelentkezik lábfájdalom is.

Mivel lábunknak van az egyik legnagyobb szerepe tartásunkban, a lábujjközös papucsok nagyban elősegítik a csípő, hát és gerincproblémák kialakulását.

 

A baktériumok is szeretik a lábujjközös papucsokat

A Maiami egyetem tanulmánya rámutatott, közel 18.000 baktériumfajta található ezeken a papucsokon. Ez magában foglalja, ha bármilyen kis sérülés is van lábunkon, akkor ezek a baktériumok bejutnak bőrünk alá. Elég nagy eséllyel.

 

Lábujjgörcs

Mivel a papucs természetes úton nem tudja megtartani lábujjainkat, azok el és szétcsúsznak, folyamatosan megfeszítjük őket. Ez nagyon nagy izom és ízületi leterhelést jelent. Ettől kaphatunk lábujjgörcsöt. Erre a lábujjgörcsre kevés lesz a magnézium készítményeket szedni.

 

A Flip-Flop papucs növeli a sérülés kockázatát

Megbotlunk, vagy csak valaki rálép lábunkra, az ujjak teljesen szabadon vannak és védtelenek. Sérülés alatt nem kell a legrosszabbra gondolni, hiszen a horzsolás is bőrfelszíni sérülés, ahol kosz és fertőzés juthat bőrünk alá. De vehetjük általános példának a bevásárló kocsikat, aminek kereke sokkal nagyobb sérülést tud okozni, akár körmeink is megsérülhetnek, amikor belépünk a kerék alá.

 

Szennyeződések, mérgező anyagok

Különösen a gumi alapú papucsok tartalmaznak nehézfémeket, oldószereket, policiklusos szénhidrogéneket. Amikor talpunk beleizzad a lábujjközös papucs, ezek a mérgező anyagok is kioldódnak a papucsból, bőrünk pedig felszívja. Mintegy fele a bevizsgált papucsoknak tartalmaz ilyen mérgező anyagokat.

 

Annak ellenére, hogy ennyi hátránya van a lábujjközös papucsoknak, lehet őket viselni, de pár dologra érdemes odafigyelni:

 • Nem mindegyik lábujjközös papucs estében megoldható, de ha mégis, akkor kitűnő lehet lábbetétet tenni bele, és úgy viselni. Így kímélhetjük az ízületeket.
 • Vegyük a megfelelő méretet lábunkra belőle, mert ez is segít a stabilizációban, lábunk nem csúszik el benne olyan könnyen.
 • A papucsnak legyenek széles pántjai, ezzel is segíthetjük, hogy lábunkat tartsa.
 • A papucs ne legyen túl nehéz, hiszen ez a súly is megterheli lábunkat.
 • Lehetőleg a papucs talp része legyen szövet, amibe kevésbé izzad bele lábunk.
 • Mossuk ki és fertőtlenítsük a papucsot hetente legalább egyszer. Jó megoldás lehet a papucsot alkoholos vattával rendszeresen áttörölni.
 • Igyekezzünk minőségi lábujjközös papucsot venni. 

Címkék: flip-Flop paucs lábujjközös papucs ízületi betegség gerincprobléma fertőzés mérgező anyag divat
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: