5 jó ok, miért ne dugd füledbe a fültisztítót! - Soha többet!

Szinte nincsen olyan ember a világon, aki ne dugott volna a fülébe legalább életében egyszer fültisztítót.

Úgy gondoljuk, hogy ez egy jó módszer fülünk tisztítására.

Pedig könnyen lehet, hogy rosszul gondoljuk!

A fül-orr gégészek biztosan nem javasolják.

A fültisztító, vagy más néven fülpiszka praktikus, nem kétséges.

Rengeteg dologra használhatjuk, mint példádul segítségül hívni make-up felviteléhez, klaviatúra tisztításához, takarításhoz, és még sorolhatnánk.

De a fülbe bizony nem való!

5 jó ok, hogy soha többet ne dugj füledbe fültisztítót!

1) Nem szükséges

Automatikusan tusolás vagy hajmosás után, amikor belemegy fülünkbe a víz, a fültisztító után nyúlunk. Tényleg benne van fülünkben a víz, vagy csak úgy érezzük. Fülünk ugyanis öntisztuló! A nap minden percében tisztul! A pici hallócsillámok folyamatosan kivezetik a szennyeződést fülünkből. Mindent, ami nem oda való. Ezek a halló szőrök nagyon érzékenyek, és a fülpiszkáló könnyen megsérti őket. Csak kevesen tudják, de ezek, ha kihullanak, megsérülnek, nem nőnek újra!

2) Megsérti a bőrt

A fülzsír, ha szeretnénk, ha nem, védő funkciót tölt be. A fülünkben található bőr igen speciális, mivel a fülzsírt folyamatosan termelik, ami szükséges! Ez is fül öntisztító mechanizmusának szerves része! Amennyiben a fülpiszkálóval a fülzsírt eltávolítjuk, úgy az újra termelődik, egyre intenzívebben, mert szervezetünk nem engedi kiszáradni fülünket. A fülpiszkáló ezen felül nem csak a fülzsírt távolítja el, hanem a fülben található nagyon érzékeny bőr felületét is. Így ne csodálkozzunk, ha fülünk zsíros érzetet kelt vagy zsírosodik, ha fültisztítót használunk.

3) Fertőzésforrás

A pici vattapamacsban baktériumok, szennyeződések és még gombák is megtelepedhetnek. Csak gondoljunk bele, hol és hogyan tároljuk a fülpiszkálót! Nagy valószínűséggel a fürdőszobában, egy tartóban. A fürdőszoba levegője az átlagnál nedvesebb, és ez az a hely, ahol a baktériumok szívesen megtelepednek, kifejezetten jól érzik magukat. Nedves levegő, meleg. Ezek együtt az igazi táptalaj és lakhely számukra.

Nos ezeket mind szépen bevezetjük fülünkbe, ráadásul jó mélyre, ahova normális esetben soha nem juthatnának el. Tehát a fülpiszkáló fertőzés forrása lehet!

4) Eldugítja a fület

A fülpiszkálót mindig egyre mélyebben dugjuk fülünkbe, ki-be húzzuk. Mindeközben a a fülpiszkálóra tapadsz fülzsír összegyűlik rajta. Amennyiben a vattapamacs elengedi, úgy az összetapadt fülzsír a hallójárat mélyére kerülhet. Normális esetben, ha békén hagynánk, ilyen nem fordulhatna elő.

5) Veszélyes!

Igen, veszélyes lehet egy egyszerű fülpiszkáló! És ez nem dráma, és nem túlzás!

Könnyen megsérthetjük vele a dobhártyát, ami lyuk keletkezik. Ez a lyuk jó esetben magától bezáródik, de ha nem, úgy orvosi segítségre lesz szükségünk.

Tipp

Aki egyáltalán nem tudja életét elképzelni fültisztító nélkül, ajánlott számára a Baby, azaz baba fültisztító használata, ami jóval vastagabb, és perforált, hogy véletlenül se lehessen a fülbe mélyen bedugni. De azért érdemes mérlegelni, hogy mennyi esélyünk van fülfertőzést kani, még ettől a típustól is.  

Címkék: fültisztító fülfertőzés dobhártya fülzsírosodás fülgomba tárolás fül-orr gégész hallószőr halláskárosodás
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: