Fáradtság étkezés után?
Miért leszünk fáradtak étkezés után?
Még evés kezdetén tele vagyunk energiával, evés után úgy érezzük, hogy jó lenne lefeküdni „emészteni”.
VérAz élelmiszerek megemésztéséhez szervezetünk vért használ, amit a gyomorba továbbít. Ennek eredményeként egyes területeken a vér mennyisége lecsökken, a szokásosnál alacsonyabb szintre. Ezért ezeken a területeken és az agyban az oxigén ellátás is csökken. Ezért érezzük magunkat fáradtnak étkezés után. Minél nagyobb a bevitt táplálék mennyisége, annál fáradtabbak leszünk étkezés után.
SzerotoninAz amniósav tripofán az agyban a szerotoninná (boldogsághormon) alakítja át. Ettől lesz jó hangulatunk, és leszünk kevésbé érzékenyek a fájdalomra. Ugyanakkor az agyban lévő „hírnök” ezt álmossággá konvertálja.
CukorAzok, akik gyorséttermi ételeket, édességeket fogyasztanak, melyek egyszerű szénhidrátok, nagy valószínűséggel szembesülnek az alacsony vércukorszint problémájával. A cukor ugyanis először az inzulinszintet emeli meg, ezért a cukor átkerül a sejtekbe. Ezután a vércukorszint ismét csökkenni kezd, és ez maga egy hektikus ingadozáshoz vezet. Az alacsony vércukorszint eredménye az éhségérzet, energiahiány és fáradtság érzet. Különösen a cukorbetegeket érinti az étkezés utáni fáradékonyság.
ReggeliSokan tartózkodnak a reggelitől, hogy ezzel is kalóriát spóroljanak, de a nap folyamán ez a kalória hiányzik. Ezért lehetséges, hogy míg eljutnánk az ebédig, addig számtalan egészségtelen és szükségtelen élelmiszert elfogyasztunk.
TippÉtkezéseinket korlátozzuk kis adagokra, az ételt rágjuk meg alaposan, és igyunk nagyon sokat. Lehetőleg vizet.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat