18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Csak feledékeny vagyok? – Vagy ezek már az Alzheimer kór tünetei?

Megosztás
Egészség

Minden nap elfelejtünk valamit? Nem feltétlenül kell rögtön a legrosszabbra gondolni! Azonban érdemes tudni, milyen tünetei lehetnek az Alzheimer kórnak!


Mi az Alzheimer-kór?
Az Alzheimer-kór Alois Alzheimer-ről kapta a nevét, aki 1906-ban először írta körül az állapotot. Az Alzheimer-kór egy neurodegenetív betegség, mely a demencia egyik formája. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek olyan tüneteket tapasztalnak, mint a memóriazavar, beszédbetegségek és a dezorientáció. Minél tovább halad a betegség, annál rosszabbak a tünetek, míg végül az érintettek már nem képesek saját életüket egyedül élni, magukat ellátni.
Az Alzheimer-kór az idegsejtek és az agy lassú halálát okozza.

Előfordulhat, hogy akár 25 év is eltelik, mire az első tünetei megjelennek. 

Az Alzheimer-kór általában enyhe kognitív zavarokkal kezdődik, melyek legfeljebb 20 év alatt folyamatosan romlanak. Bizonyos esetekben a tünetek hirtelen kezdődnek, vagy a betegség jelei megváltoznak, a beteg jobb és rosszabb időszakokat tapasztal.
Összességében az Alzheimer-kór négy szakaszra bontható, a negyedik szakaszban a betegnek állandó ellátásra, segítségre van szüksége.

Csak feledékeny vagyok, vagy ezek az Alzheimer-kór tünetei?
Tény az, hogy a memória hatékonysága az életkor növekedésével csökken, ez teljesen normális. Gyakran azonban nehéz a laikusok számára, hogy megkülönböztessék az Alzheimer-kór tüneteit a pillanatnyilag az esetleges jelenlegi életvitelük miatt beállt testi jelektől, reakcióktól.
Vannak azonban kifejezetten az Alzheimer-kórra utaló tünetek

A memóriavesztés befolyásolja a mindennapi életet

Az Alzheimer-kórban szenvedők gyakran elfelejtik az éppen akkor kapott információkat vagy fontos feladatokat, eseményeket.
Többször teszik fel ugyan azt a kérdést, többszöri emlékeztetőkre van szükségük. Például naptár bejegyzések, határidők, folyamat leírások… Memóriavesztés időszakosan előfordulhat azonban kimerültségtől is, amikor az agy egyszerűen letiltja az információkat, hogy pihenni tudjon. Mindazonáltal a demenciának is hasonló a kezdeti fázisa.

A mindennapi feladatok megoldása problémát okoz

Az addig egyszerűnek tűnő, szinte rutinnak mondható feladatok megoldása nehézkessé válik. Előfordulhat, hogy az érintett hirtelen nem tudja hogyan kell a számítógépet, sofware-t használni, nem emlékszenek a társasjáték szabályaira, stb…

Tervezési és problémamegoldási nehézségek

Az Alzheimer-kórban szenvedőknek több időre van szükségük, hogy megtervezzenek egy egyszerű programot, folyamatokat kössenek össze, problémákra megoldást találjanak.

Beszéd és írászavar

Az Alzheimer-kór jellegzetes tünetei közé tartozik, amikor a beteg nehezen formálja a szavakat, mondatokat, és nehézkes számára egy beszélgetésbe bekapcsolódnia és aktívan részt vennie. Ugyanakkor teljesen normális, ha idős korban elfelejtünk néhány szót.

Diszorientáció térben és időben

Jó eséllyel feltételezhető az Alzheimer-kór, amennyiben az érintett egyik pillanatról a másikra nem tudja melyik évet írjuk, nem tudja leolvasni az órát, és az időt helyesen beazonosítani a nap megfelelő szakával,. Ez azonban akkor is előfordulhat, ha például eltévedtünk, és kiutat keresünk, de pár perc múlva már minden rendben van…

Rossz helyre kerülnek a tárgyak

Az ajtókilincs például a hűtőszekrényben van, a vaj az éjjeliszekrényen. Sajnos ezek is lehetnek az Alzheimer-kór tünetei. Ez olyan messzire vezethet, hogy esetlegesen más embereket vádol az érintett lopással, mert nem találja saját holmiját. Az életkorral járó feledékenység azonban csak időszakos.

Észlelési zavarok

A térbeli dimenziók és képek felismerése jelentős kihívást jelent. Például alig ismerik fel a színeket, kontrasztokat, arcokat. A romló látás azonban normál esetben betudható valamilyen szembetegségnek is.

Rossz döntések

Szintén az Alzheimer-kór tünete lehet a sorozatosan rossz, helytelen, akár indokolatlan döntések meghozatala.
Például rengeteg pénzt költ el olyan dolgokra, melyekre semmi szüksége, rossz ruhát választ, például télen szandált és fordítva…

Visszavonulás a társadalmi élettől és kedvenc elfoglaltságtól

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek általában kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklődnek a szociális események iránt, elfordulnak attól az elfoglaltságtól is, ami addig kedvenc időtöltésük volt. Nem bíznak már saját képességeikben, és ezek együttesen teszik őket magányossá.

Viselkedésbeli változások

Az Alzheimer-kór egyik leggyakoribb tünete a súlyos hangulatváltozás nyilvánvaló ok nélkül. Az érintettek gyakran nyugtalanok, hirtelen bizalmatlanok lesznek, vagy akár agresszívvé is válhatnak még ismerős emberekkel szemben is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?
Amennyiben a fenti tünetek bármelyike ismétlődik, azonnal forduljunk orvoshoz!
Csak orvos tudja a helyes diagnózist felállítani, és a kezelést mihamarabb megkezdeni. Ma már léteznek gyógyszerek, melyekkel a betegség késleltethető, a tünetek enyhíthetők. Ezen kívül a család, rokonok, barátok is felkészülhetnek a várható változásokra. Sajnos a betegség nem gyógyítható, ezért az érintett szeretteinek nagyon nehéz a beletörődés. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat