18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mennyire egészségesek a szárított gyümölcsök? - Aszalt gyümölcs LEXIKON!

Megosztás
Életmód

Igazi édesség alternatíva? Hogyan készül az aszalt gyümölcs? Lehet, hogy mégis kalóriabomba? Mi van bennük?


Füge, alma, barack, mazsola, a szárított gyümölcsöt tekinthetjük a csokoládé és más édességek alternatívájának.
De vajon a szárított gyümölcsök valóban olyan egészségesek, mint azt sokan gondolják?

Kérdések és a válaszok

Hogyan készül a szárított gyümölcs?
Valóban magas a kalória értéke?
Milyen tápanyagokat tartalmaznak a szárított gyümölcsök?
A ként tartalmazó szárított gyümölcsök károsak lehetnek az egészségre?
Ajánlottak a szárított gyümölcsök házi gyógymódként?
A szárított gyümölcs egészséges alternatívája az édességeknek?


Hogyan készülnek a szárított gyümölcsök? 
Eredetileg a gyümölcsök kiszárításának az ötlete a Közel-Keletről származik, és a szárításnak köszönhetően a romlandó gyümölcsök egyszerűen hosszabb ideig eltarthatók.
Ehhez a gyümölcsöket szárítószekrényben szárítják. A nagyobb gyümölcsök, mint az alma, kajszibarack előre szeletelve gyorsabban kiszáradnak.

Kalóriabomba lenne a szárított gyümölcs?
A szárításnak jelentős hátránya a friss gyümölcsökkel szemben, miszerint a nedvességtartalom közel 20%-ra csökken. Szárítás után a rostokban a szénhidrátok fruktózzá alakulnak át. Ez azt jelenti, hogy a szárított gyümölcsök sokkal több cukrot tartalmaznak, mint a frissek, éppen ezért nagyon magas a kalóriaértékük.

A szárított gyümölcsök milyen tápanyagokat tartalmaznak?
A tápanyagok többsége a szárítást követően is megmaradnak a gyümölcsökben, továbbá tartalmaznak ásványi anyagokat és vitaminokat is.
Egy fontos vitamin azonban nem éli túl a szárítás folyamatát!
A C-vitamin!
A C-vitamin ugyanis rendkívül érzékeny a melegre, ezért magas arányban megsemmisül.

Kénes szárított gyümölcsök
Valóban ként tartalmazhatnak a szárított, aszalt gyümölcsök?
Annak érdekében, hogy a szárítás folyamata közben megvédjék a gyümölcsöket a kártevőktől és betegségektől, illetve, hogy a gyümölcsök megőrizhessék ragyogó színüket, az ipari folyamatban gyakran kevernek a gyümölcsökhöz tartósítószereket és kén-dioxidot. Ez olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint például a fejfájás, légszomj, viszketés. A kén az asztmás betegségben szenvedőkre nézve veszélyes lehet.

Ajánlottak a szárított gyümölcsök otthoni jogorvoslatként?
A szárított gyümölcsök bizonyítottan kiváló házi gyógymódnak számítanak például székrekedés esetén, mivel serkentik az emésztést.
De ha az emésztést szeretnénk serkenteni szárított gyümölcsökkel, előbb érdemes meggyőződni róla, hogy a gyümölcs nem tartalmaz ként. Mert a ként gyomorpanaszokat okozhat!

A szárított gyümölcs egészséges alternatívája az édességeknek?
Azok, akik erre a kérdésre szeretnének pozitív választ kapni, megkaphatják, hiszen vitaminokat tartalmaznak a szárított gyümölcsök, azonban magas kalóriaértékük és cukortartalmuk miatt a helyes válasz mégis a nem lesz.
Éppen ezért fogyókúrázóknak, cukorbetegségben szenvedőknek az aszalt, szárított gyümölcsök csak nagyon minimális mennyiségben ajánlottak. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat