18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Új tanulmány – A dohányzás károsítja a HALLÁST!

Megosztás
Egészség

Minden dohányos tudja, hogy a dohányzás károsan hat a szervezetre. De az a tény, hogy még hallásunkra is negatív hatást gyakorol, a legtöbbek számára megdöbbentő lehet.


A National Center for Global Health and Medicine Tokióban egy nagyszabású kutatásban bebizonyították, miszerint a dohányzás, vele együtt pedig a nikotin nem csak a légutakra, légzőszervekre nézve káros, hanem a hallást is rontja.

A kutatásban ~50.000 ember vett részt 20-64 között korosztályban.

A kutatásba kerülés feltétele volt, hogy a hallásteszt ne mutasson rendellenességet, azaz halláskárosodást. Tehát minden alany hallása tökéletes volt.

A hallástesztet minden évben megismételték 8 éven keresztül ugyan abban az időpontban.

8 év eltelte után az eredmény megdöbbentő volt!

3532 a vizsgálatban részt vett alanyok közül, akik dohányoztak halláskárosodásban szenvedtek magas frekvenciatartományban és 1575 alacsony frekvenciatartomány között. Azok száma elenyésző volt, akik nem dohányoztak, mégis halláskárosodást mutattak ki náluk 8 év elteltével.

Mindazonáltal érdemes tudni, hogy a kutatók véleményei megoszlanak ebben az összefüggésben, mert nagyban függhet a halláskárosodás mértéke az életkortól, egészségi állapottól, és az elszívott cigaretta mennyiségétől, erősségétől. 

Ennyi változó mellett nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a dohányzás valóban halláskárosodást okozhat.

Tény azonban, hogy ez az irány is további kutatásokat igényel, és ha bebizonyosodik az összefüggés, akkor sokkal szigorúbb szabályozási feltételekre lesz szükség a hallásvédelem érdekében.

Érdekesség

Mára vannak teszt eredmények arra vonatkozóan is, hogy a dohányzás abbahagyásával a hallásromlás csökkenthető, akár teljesen meg is szűnhet.

Erre lehet igazolás, miszerint a kutatásban részt vett alanyok közül volt, aki a kutatás kezdete előtt 5 évvel hagyta abba a dohányzást, halláskárosodást diagnosztizáltak nála akkor, és ezen a hallásteszten pedig már tökéletes eredménye volt. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés


Népszerű cikkek