18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Alkoholmentes italok – Nem mindig teljesen MENTES!

Megosztás
Életmód

Az alkoholmentes italok egyre népszerűbbek, mint például a pezsgő, sör, gyümölccsel ízesítettek. Jó tudni, hogy MÉGSEM mindegyik teljesen alkoholmentes! Mire érdemes figyelni, különösen, hogy Magyarországon zéró tolerancia van a sofőröknél!


A szupermarketek polcain egyre több az alkoholmentes üdítőital.
Legnépszerűbbek ezek közül a sörök, pezsgők, és borok.
Ez nem csak az autósoknak volt lehetőség az ivásra és bulizásra, hanem a cukorbetegségben szenvedőknek is. 

Amennyiben az ital valóban egy gramm alkoholt sem tartalmaz!

Sajnos azonban kevesen tudják, hogy az alkoholmentes italok mégis tartalmazhatnak alkoholt.

Mivel rengeteg import áru kerül ma már a boltok, bárok polcaira érdemes tudni, hogy például Németországban akár a 0,5% alkohol tartalmú italt is lehet „alkoholmentesnek” nevezni.
 
Így néhány ártalmatlannak tűnő termék rejtve tartalmazhat alkoholt.

Mit jelent ez az autósok számára?

Amennyiben valóban alkoholmentes sört iszunk, úgy ez az érték még 1,5 L alkoholmentes sör elfogyasztása esetén is 0 lesz.

Jó hír!

Az alkoholmentes italoknak kevesebb a kalóriaértékük. Átlagosan fele annyi, mint ugyan azon termék alkoholos változatának.

Miért lehet benne mégis alkohol?

Az alma és szőlőlé gyártásakor alkohol keletkezik. Az élelmiszer gyártás folyamatában a literenkénti tartalom 3 gramm lehet. Ez 3,8 térfogat százalékot jelent. 

Mivel a zöldségek, mint például a sárgarépa, paradicsom és még számos zöldség, gyümölcs cukrot is tartalmaznak. Még a gyümölcslevek gyártásakor is képződhet alkohol.
A gyümölcslevek esetében ez a százalék valamivel kisebb, 0,03 térfogat százalék.

Ezt biztosan nem tudtad!

Megdöbbenhetünk, de még a kefirben is képződhet alkohol. A tejsav baktériumok és élesztő függően a mennyiségüktől akár 2% alkohol tartalmat is produkálhatnak attól függően, milyen hőmérsékleten tároljuk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat