18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Rákkeltővé minősítették a sötét színű SÜLT KRUMPLIT!

Megosztás
Konyha

Nem csak a mirelit sült krumplira vonatkozik az új besorolás! Ne süssük sötétre a krumplit, mert tudományosan is igazolt lett mára, hogy rákkeltő. Sokan szeretik az aranybarnánál sötétebbre sütött krumplit, de nem ajánlott a fogyasztása.


Az Acrylamid egy kémiai vegyület, ami kifejezetten a sült krumpliban található, és sütés során alakul mára igazoltan is rákkeltő anyaggá.

Az EU ezért az ilyen készítmények szigorú szabályozását készíti elő.

Csak és kizárólag az lesz elfogadott a termékek csomagolásán az elkészítés javaslatában, hogy aranybarnára szabad kisütni például a mirelit burgonya termékeket.
és fel kell tüntetni majd a csomagolásokon, hogy az ennél sötétebb sültkrumpli rákkeltő anyagot tartalmaz.

Elég hamar életbe is lép a szabályozás!

Jó, ha tudjuk, 2018 első negyedévétől a termékek csomagolását meg kell változtatniuk a gyártóknak.
Mindenkinek!

Nem csak a sült krumplira vonatkozik!

Minden ropogósra süthető félkész termékre is, mint például a sütemények, chipsek, melyekben burgonyakeményítő is megtalálható.
Ezekben a termékekben ugyanis szintén rákkeltővé alakul át az akril-amid, ha sötétre sütik.

21 uniós tagország támogatta a javaslatot.


Szabályozás és termékösszetétel megváltoztatása

Javaslat készül az élelmiszergyártóknak, melyben a következők szerepelnek:

  • Használjanak inkább keményítőszegény burgonyafajtákat. 
  • A félkész termék előállításakor vonjanak ki a termékekből annyi burgonyakeményítőt, amennyi csak lehetséges. 
  • Tüntessék fel a csomagoláson szín meghatározással milyen színűre ajánlott a terméket kisütni.
  • Fel kell tüntetni a csomagolásokon, hogy a legalacsonyabb hőfokon ajánlott a terméket sütni. 
  • Fel kell tüntetni a csomagolásokon, hogy a termék Acrylamid vegyületet tartalmaz, és ez rákkeltővé válik magas hőfokon. 
Otthon készített sült krumpli



Sokan nem a félkész termékeket vásárolják meg, és maguk készítik el otthon a sült krumplit, chips-et.
Rossz hír, hogy az otthon készült sült krumplit sem ajánlott aranybarnánál sötétebbre sütni, mert ez is tartalmazz az Acrylamid vegyületet, és szintén rákkeltő lehet, ha sötétre sütjük.
Mivel mindenkit érint ez az új eljárás felfedezés, a tagállamok vállalták a lakosság tájékoztatását egészségügyi fórumokon. 

Ezért nem lesz meglepő, ha egyre több helyen hallhatunk és olvashatunk róla, miszerint a sülkrumpli és burgonyakeményítőt tartalmazó élelmiszerek rákkeltők lehetnek, ha túlsütjük őket.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés


Népszerű cikkek