18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A SZAUNÁZÁS alapszabályai! – Ezek az íratlanok! – Szauna LEXIKON!

Megosztás
Életmód

Egyre többen hódolnak a szaunázás élvezetének. Azonban sokan nem is tudják, mit illik, mit nem! Ez is egy kultúra, amit érdemes megtanulni.


Ma már a wellness élménye nem maradhat el szauna nélkül, de vannak szabályok, melyek többsége íratlan.

Tudjunk róla, hogy ettől még léteznek ezek a szabályok, és ha nem tartjuk magunkat hozzájuk, akkor a luxus élményen túl ciki benyomást keltünk majd másokban.

Különösen ajánlott a szauna LEXIKON most ismerkedő pároknak, és azoknak is, akik még kezdők szaunázás terén.

Magyarországon fürdőruhában szaunázunk, míg Németországban ruha nélkül.
Itthon koedukáltak a szaunák, de Németországban elkülönítve szaunáznak alap esetben a nők és férfiak, azonban vannak napok, melyeken mind a két nem bemehet a szaunába egyszerre.


Intimitás és kollégák
Itthon nem mindenki szeretné megmutatni testét még fürdőruhában sem kollégáinak, főnökének. Pláne nem egy szaunában, ami zárt és szűkös a hely.
Éppen ezért, ha szaunában találkozunk kollégánkkal, főnökünkkel, akkor a helyes viselkedés az, ha köszönünk, de nem mélyedünk bele vele beszélgetésbe. Ne hagyjuk el a szaunát miatta. Ugyan ilyen kellemetlenül érezheti magát egyébként ő is, ha szintén szégyellős.


Távolság tartása

Nézzük meg, hogy tele van-e a szauna, amennyiben igen, úgy ne menjünk be, mert nem ildomos mások testéhez hozzáérni, főleg úgy nem, ha azok, akik előttünk mentek be még rendelkeztek elegendő térrel a szaunázáshoz.
Mekkora távolság az elég?
Körülbelül 30 cm távolságot illő tartani a másiktól.


Fürdőruha nélkül

Vannak helyek, ahol kifejezetten tilos fürdőruhát viselni a szaunában, de ez csak kevés helyen van így. Ennek megfelelően, ha a szauna olyan emberekkel van tele, akik fürdőruhát viselnek, és nem kötelező a pucérság, akkor ne menjünk be közéjük meztelenül.
Egy lepedőt, törölközőt mindenképpen illendő magunkra tekerni.

Románc

Talán ez az, amit a legtöbben nem vesznek figyelembe. Hiába vagyunk szerelmesek, EL A KEZEKKEL párunktól a szaunában, mert kellemetlen helyzetbe hozunk másokat. A nem általános ruhaviselet pedig extrán kellemetlen helyzeteket teremthet. Szaunában nincsen csókolózás sem! Szaunánk kívül természetesen a lehetőségekhez mérten mindent szabad.

Ismerkedés

Szaunában nem ismerkedünk! Nem illik. Ne ott mutatkozzunk be a másiknak, különösen nem akkor, amikor mások is tartózkodnak rajtunk kívül a szaunában.


Higiénia

Az izzadság szaga nagyon kellemetlen. Ezért, aki izzadásra hajlamos a mindennapokon is, ráadásul e mellé párosul nála egy kellemetlen testszag is (alkat kérdése), mindenképpen zuhanyozzon le előtte illatos tusfürdővel. Ne együnk szaunázás előtt például fokhagymát, mert ez is zavaró lesz mások számára a zárt térben.

Úgy terítsük le a törölközőt a szaunában, hogy verejtékünk ne érintkezhessen a fával. Erre is csak nagyon kevesen figyelnek.


Köszönni vagy nem köszönni?

Legyünk udvariasak és köszönjünk. A szauna nem az a hely, ahol, ha ismerőssel találkozunk, akkor ott beszéljük meg az addig kimaradt eseményeket. Ez zavaró lehet másoknak. A szaunába pihenni mennek az emberek, és nem mások magánéletét hallgatni. Nem illik.


Bámulni másokat

Viccesen hangozhat, mégis sokan elfelejtkeznek magukról a szaunában, és bámulják például a szemben ülőt. Ez udvariatlan, kellemetlen.


Gőz

Ne legyünk önzők, és kérdezzük meg a szaunában ülőktől, hogy önthetünk-e még vizet vagy illóolajat.


Ezek a szabályok természetesen a közösségi szaunákra vonatkoznak, de ha van otthon szaunánk, és vendégeket hívunk, akkor ezek mindegyike ugyan úgy hozzátartozik a kulturált szauna használathoz


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat