18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Manci építkezik – Építész kerestetett

Megosztás
Otthon

Most, hogy tudtuk, hogy építkezni szeretnénk már le stipi-stopiztam egy építészt! Igen, úgy, hogy még nem vettük meg a telket!!


Konkrétan olyan sok munkájuk van és olyan kevesen vannak szabadon a fellendült ingatlanpiac miatt, hogy minimum egy fél évre előre muszáj lefixáltatnod!

Tudod úgy, mint a terhes anyukáknak a gyerek egyetemét Amerikában!
Verseny van bébi!
Ami szerintem mindenképpen fontos:

-Tisztázd le, hogy nettó vagy bruttó árról beszéltek, miről ad árajánlatot!
Nagy a különbség a kettő között.

- Beszéld meg, hogy konkrétan mi van benne az árban: talajfelmérés, gépész, statikus, kiviteli terv, kötelező műszaki ellenőr. Sok a kókler! Meg aki tróger, rácuppan arra, hogy az első házad csinálod, úgyis kifizetsz még plusz 300.000-at, ha valamire nem adott árajánlatot. És amúgy borzasztó, de igazuk van, mert 1: nem fogsz még fél évet várni 2: úgy sem tehetsz mást, mert kell, hogy megkapd az építési hatóságtól az engedélyt.
- Legyen megbeszélve, hogy az esetleges hiánypótlást is ő csinálja és ez benne van az árban. Ha valami nem jó vagy hiányzik, vagy módosítást kér az építési hatóság, akkor az az építész hatásköre. És szerintem ezért nem jár plusz pénz, meg óradíj, meg ügyesvagytorta!

Határidők

-Határidők!!! Nagyon nagyon nagyon fontos! Nem szabad csak úgy belevágni hogy „okés akkor csinálom” Ugyanúgy papír alapon fixálni kell! És tovább megyek! Ha szereted magad, fixáld le azt is, hogy mi van, ha az építész hibájából adódóan nem lesz kész időre! Például csúszik 3-4-5-6 hetet vagy egy konkrét univerzumot! Természetes, ha Te akarod hatvanadjára átterveztetni a lépcsőt, az nem ide tartozó sztori. Én most arról beszélek, hogy készen vannak a vázlattervek és mondjuk nem dumázik a statikussal. Azért veszélyes ez, mert 2-3 hónapos csúszást simán megjátszanak! Természetesen nagyon sok jó építész van (szeretünk titeket), de egyszerű emberi tulajdonság, hogyha van két ügyfelem, az egyik határidős a másik meg nem, akkor a határidőssel foglalkozom hamarabb!

-Tessék gyanakodni! De komolyan, ha nincs ideje veled összehozni egy első megbeszélést két héten belül, akkor nem ő lesz a házad tervezője. Ha már az elején nem hív vissza téged, nem vagytok „közös hullámhosszon” akkor engedd el és menj tovább! Összességében nézve sokkal előrébb leszel!

Nah és mennyi az annyi?

Én megmondom őszintén, hogy kaptam bruttó 450.000 Forintos és 2.540.000 Forintos árajánlatot is, a leendő kis 100-110 nettós földszintes házunk tervezésére. Ebben benne van a gépészet, a statika és a kiviteli terv is. Illetékek nincsenek, de azért azok nem olyan vadak!
Akit mi választottunk tervezőnek ő 680.000 Bruttós árral vállalt minket, plusz 110.000 Ft a talajvizsgálat.
Plusz a csoki, hogy kibírjam a számokat.....


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat