18+
Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

HAMAMELIS – Mi is ez? Miért kerül bele a kozmetikai termékekbe? Tudd, mit, miért veszel meg!

Megosztás
Szépség

Jó nevű összetevő a Hamamelis, de ennél még sokkal több van benne! Külsőleg és belsőleg is alkalmazható! Tudj meg róla többet!

Hirdetés


A nagylevelű csodamogyoró (Hamamelis virginiana) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a csodamogyoró-félék (Hamamelidaceae) családjába tartozó faj.


Az Észak-Amerikából származó, nedves erdőkben növekvő fácska 5 m magasra is nőhet. Külsőleg hasonlít a közönséges mogyoróbokorhoz. 

Fogazott levelei szórt állásúak, ovális alakúak. Sárga, fürtös virágai sallangosak, késő ősszel vagy télen nyílnak. Termése fásodott falú tok, amelyben 1-1 szárnyas mag található.




Belsőleg és külsőleg is

A csodamogyorót belsőleg és külsőleg egyaránt használják vénás keringési elégtelenség okozta zavarok (lábduzzanat és aranyér) kezelésére.
Alkalmazzák szájöblítőként is. Helyileg pedig bizonyos szembetegségek (irritáció, kellemetlenül égő, szúró szem) enyhítésére alkalmas.

Állatkísérletek igazolták, hogy a csodamogyoró-kivonat növeli a visszerek ellenálló-képességét, csökkenti a hajszálerek átvezető képességét, és gyulladáscsökkentő hatású. A humán gyógyászatban a kivonatot csak helyi kezeléseknél vizsgálták. Úgy tapasztalták, hogy jó érösszehúzó, valamint az ajakherpeszre és az ekcémára gyakorol jótékony hatást.
Alkalmazásakor mindeddig nem észleltek mérgező hatást.

A növény kivonata csillapítja a 

viszketést, enyhíti az aranyeres fájdalmat, felfrissíti a bőrt (ugyanolyan hatékony, mint a bőrlemosó tonikok), és segít elállítani a vérzést a borotválkozáskor ejtett vágások és más kisebb sebek esetén. 

Alapvető hatóanyaga a csersav, amely összehúzza a bőr pórusait, illetve a vérereket. Régen belsőleg, hasmenés ellen is alkalmazták a varázsmogyorót.

A mai Hamamelis termékek teljesen másak, mint régen!

A napjainkban varázsmogyoró néven vagy hamamelis-vízként árult készítmény már teljesen más, mint régen. 

Az 1800-as évek végén a gyártók ugyanis a hagyományos pácolási eljárásról gőzös desztillációra váltottak át. Az új módszer hatékonyabbnak bizonyult.
Hűsítő érösszehúzó
Igaz ugyan, hogy a fenti okok miatt bizonyos varázsmogyoró-készítményeknek nem sok közük van a hagyományos gyógyírhoz, alkoholtartalmuknak köszönhetően továbbra is rendelkeznek összehúzó hatással. Így bármelyik terméket választjuk is, nyugodtan használhatjuk a következő esetekben.

Borotválkozás után 

Ha a varázsmogyorót borotválkozás utáni arcszeszként alkalmazzuk, puhává és simává teszi a bőrt. Ha megvágtuk magunkat, fertőtleníthetjük vele a sebet, és csillapíthatjuk a vérzést. Ne használjunk azonban varázsmogyorót súlyosabb sérülésekre, mert az alkohol tovább károsítja a bőrt.

Arctonik helyett

Mártsunk egy gézlapot vagy vattalabdát varázsmogyoróba, és töröljük át vele az arcunkat. Eltávolítja a felszíni zsírt, összehúzza a pórusokat, és frissíti a bőrt. Nem véletlen, hogy a növény egyre több bőrápolási termék összetevője.
A bőrirritáció enyhítésére
Összehúzó hatása révén a varázsmogyoró hatékonyan csillapítja a leégést, a bőrgyulladást és a rovarcsípéseket. Nyáron tartsuk a varázsmogyorót a hűtőben, ha ugyanis hidegen visszük fel a leégett bőrre, még hatékonyabban nyugtatja azt.

Bőrkiütések csillapítása

A gyógynövényt – gyulladáscsökkentő, hidratáló és antibakteriális hatásának köszönhetően – eredményesen alkalmazhatjuk az intertrigo (gyulladásos állapot, amelyet a nyirkos testhajlatok pállása okozhat) és a dermatitisz bizonyos típusai esetén. Vigyük fel a varázsmogyoró-főzetet az érintett területre.
Napozás után
Gyulladáscsökkentő hatása révén a varázsmogyoró megnyugtatja a bőrt. Mivel a benne lévő csersav vélhetően védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, a gyógynövényt napozás utáni testápolók alapanyagaként is felhasználják.

Bodico


Megosztás

Hirdetés


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

Manó Műhely


Hirdetés


Népszerű cikkek