Lyukasan, vagy a nélkül, a fánk egy minden alkalomra elkészíthető desszert.
Díszíthetjük is.
Tippeket is adunk, hogyan lesz a fánk például csokoládés, vagy tejszínhabos.
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
2 db nagyobb, vagy 3 db kisebb tojássárgája
3 dl tej
2 dkg sütőmargarin
2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
csipetnyi só, olaj a sütéshez, lekvár az ízesítéshez
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzákeverünk egy kevés cukrot. Egy nagyobb (lehetőleg) műanyag edénybe tesszük a lisztet és összekeverjük a margarinnal, a tojás sárgájával és a porcukorral, valamint egy csipetnyi sóval.
Végül hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt is. Az edényt letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 30-40 percig kelesztjük.
Ezután ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat, és fánkszaggató formával (vagy egy pohárral) kiszaggatjuk.
Aki lyukasan szereti, kiszúrhatja a közepét is. Ám érdemes a közepeket is félre tenni és kisütni.
Alább, miért is.
Ezután újabb 30-40 percig kelesztjük. Ha végre letelt az idő, bő, forró olajban kisütjük a fánkokat.
Az olajba azt a felét tegyük alulra, amely a kelesztés során felül volt.
Oldalanként 1-2 percnél tovább nem is kell sütni a fánkokat.
Miután megsültek, alaposan lecsepegtetjük, és konyhai törlőre, vagy szalvétára helyezzük őket, amely felszívja a felesleges olajat. Porcukorral meghintjük a tetejüket, és lekvárral tálaljuk.
Fokozhatjuk még fánkunkat!
Akinek még arra is van ideje, hogy csokoládét olvasszon forró vízgőz felett, még szebb és érdekesebb fánkjai lehetnek.
A kihűlt fánkra tegyük a csokoládét, mert úgy tud megdermedni, és nem fog lefolyni.
A csokoládé öntetre, dermedés előtt még tehetünk színes, ehető díszítő golyókat is, vagy akár kókuszreszeléket.
Nem véletlenül írtuk, hogy a kilyukasztott közepeket is érdemes kisütni.
Csak egy kis fantázia, és máris lehet tejszínhabos, lekváros fánkunk is.
A kép önmagáért beszél.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat