18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Karácsonyi gyümölcs-, vagy püspökkenyér

Megosztás
Konyha

A püspökkenyér, vagyis eredeti elnevezése szerint Christstollen egy német eredetű sütemény. Leggyakrabban Karácsony tájékán sütik ezt a közkedvelt édességet. Története szerint a Saale-menti Namburgba látogató Henrik püspök 1329-ben gyümölcsökkel töltött kelt tésztát osztogatott híveinek az adventi böjt idején. A fehér cukorbevonat célja, hogy a pólyába tekert Jézusra emlékeztesse őket a sütemény.


A püspökkenyér, vagyis eredeti elnevezése szerint Christstollen egy német eredetű sütemény.

Leggyakrabban Karácsony tájékán sütik ezt a közkedvelt édességet.

Története szerint a Saale-menti Namburgba látogató Henrik püspök 1329-ben gyümölcsökkel töltött kelt tésztát osztogatott híveinek az adventi böjt idején.

A fehér cukorbevonat célja, hogy a pólyába tekert Jézusra emlékeztesse őket a sütemény.

Bár a püspök-, és gyümölcskenyér nem ugyanazon édesség, mára mégis összefonódott a két recept, hiszen az alapjuk majdnem teljesen megegyezik, annyi különbséggel, hogy a püspökkenyeret gazdagon megszórják cukorral.

Hozzávalók
  • 5 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg apróra vágott dió, mogyoró, vagy mandula (vagy mindegyik)
  • 1 tábla apróra darabolt csokoládé
  • 5 evőkanál rum, vagy rumaroma (2 a tejbe, melybe a mazsolát áztatjuk, 3 a tésztába)
  • aszalt gyümölcsök (szilva, narancs, barack, meggy), de tehetünk bele lecsepegtetett meggybefőttet is
  • 10 dkg mazsola
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • gyömbér
Elkészítés

A gyümölcsöket, magvakat vágjuk apró darabokra, a mazsolát áztassuk langyos tejbe, melyet rummal ízesíthetünk. A tojás keverjük habosra a cukorral és a margarinnal. A lisztet keverjük össze a sütőporra, majd adjuk hozzá a habos margarinos masszát, és dolgozzuk alaposan össze. A gyümölcsöket, magvakat, reszelt citrom-, valamint narancshéjat és a csokidarabokat is adjuk a keverékhez, végül keverjük bele az ízlés szerint adagolt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, illetve rum aromát. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába öntsük a tésztánkat, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45 percet.

 

 

 

 

 

 

Sütés közben végezhetünk szúrópróbát is, ha a villára nem tapad tészta, akkor kivehetjük a sütőből gyümölcskenyerünket. A tetejét meghinthetjük porcukorral, de akár olvasztott csokival is bevonhatjuk, melyet hűtőbe téve szilárdra hűtünk.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat