A püspökkenyér, vagyis eredeti elnevezése szerint Christstollen egy német eredetű sütemény.
Leggyakrabban Karácsony tájékán sütik ezt a közkedvelt édességet.
Története szerint a Saale-menti Namburgba látogató Henrik püspök 1329-ben gyümölcsökkel töltött kelt tésztát osztogatott híveinek az adventi böjt idején.
A fehér cukorbevonat célja, hogy a pólyába tekert Jézusra emlékeztesse őket a sütemény.
Bár a püspök-, és gyümölcskenyér nem ugyanazon édesség, mára mégis összefonódott a két recept, hiszen az alapjuk majdnem teljesen megegyezik, annyi különbséggel, hogy a püspökkenyeret gazdagon megszórják cukorral.
A gyümölcsöket, magvakat vágjuk apró darabokra, a mazsolát áztassuk langyos tejbe, melyet rummal ízesíthetünk. A tojás keverjük habosra a cukorral és a margarinnal. A lisztet keverjük össze a sütőporra, majd adjuk hozzá a habos margarinos masszát, és dolgozzuk alaposan össze. A gyümölcsöket, magvakat, reszelt citrom-, valamint narancshéjat és a csokidarabokat is adjuk a keverékhez, végül keverjük bele az ízlés szerint adagolt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, illetve rum aromát. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába öntsük a tésztánkat, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45 percet.
Sütés közben végezhetünk szúrópróbát is, ha a villára nem tapad tészta, akkor kivehetjük a sütőből gyümölcskenyerünket. A tetejét meghinthetjük porcukorral, de akár olvasztott csokival is bevonhatjuk, melyet hűtőbe téve szilárdra hűtünk.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat