18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Teljes kiőrlésű kenyér készítése házilag

Megosztás
Konyha

Szinten mindenhol azt hallani, hogy a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Boltban megvásárolni ezeket a termékeket igen költséges lehet, pedig saját magunk is elkészíthetjük, például teljes kiőrlésű kenyerünket. Azon túlmenően, hogy egészséges, sokkal tovább frissen tartható és fogyasztható. Elég hetente egy ilyen kenyeret elkészítenünk, és nem kell hozzá különösebb tudás sem. A kenyérsütő gépről nem is beszélve, mert ehhez arra sem lesz szükségünk.


Szinten mindenhol azt hallani, hogy a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz.

Boltban megvásárolni ezeket a termékeket igen költséges lehet, pedig saját magunk is elkészíthetjük, például teljes kiőrlésű kenyerünket.

Azon túlmenően, hogy egészséges, sokkal tovább frissen tartható és fogyasztható.

Elég hetente egy ilyen kenyeret elkészítenünk, és nem kell hozzá különösebb tudás sem. A kenyérsütő gépről nem is beszélve, mert ehhez arra sem lesz szükségünk.

Legyünk pékek saját konyhánkban!

Most megmutatjuk lépésről lépésre az elkészítés menetét.

Mi kell hozzá?
  • 1 kocka friss élesztő (42g)
  • 1 teáskanál cukor
  • 350 g tönkölybúza teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g rozsliszt
  • 2 teáskanál enyhén púpozott só
  • 2 evőkanál almaecet
  • olaj
  • magok, amiket szeretünk

 

Oldjunk fel 100 ml cukros langyos vízben egy kocka élesztőt.

Teljes kiőrlésű lisztkeveréket és a bele szánt magvakat (szezám, napraforgó) tegyük egy tálba és készítsünk mélyedést a közepébe.

Adjuk hozzá a feloldott, már habosodó élesztőt.

Alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni 15 percig.

 

Ezután öntsünk hozzá 400 ml vizet és adjuk hozzá az almaecetet.

Kézi mixer dagasztószárával keverjük simára a tésztát.

Gép helyett használhatjuk kezünket is, bár úgy jóval energiaigényesebb.

Ez a tészta úgy fog tűnni, mintha nagyon puha lenne!

 

A tésztát tegyük kiolajozott őzgerincformába, vagy olyan formába, ami körülbelül 1,5 l befogadóképességű.

Hagyjuk benne szobahőmérsékleten még 25 percig állni a tésztát.

Előmelegített sütőben 200°C fokon süssük 30-40 percig.

Hagyjuk a formában kihűlni teljes kiőrlésű kenyerünket, és magától ki fog esni a formából.

 

Teljes kiőrlésű kenyeret ehetünk lekvárral, vajjal megkenve, sajttal, de még főételek mellé is kiválóan illik.

Fogyasszuk úgy és akkor, amikor normál fehér kenyeret is ennénk.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat