18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Romok és emlékek Tura és Tóalmás

Megosztás
Utazás

Hét vége felé haladván, ideje kitalálni, mi legyen a program hétvégén. A mai programajánlataim nem vesznek igénybe túl sok energiát és időt sem. Azért is mondom ezt, mivel egy város és egy község helyi látványosságaira térek ki. Természetesen lehet három napos is egy lazító hétvége, amikor senki nem gondol a munkára és a hétköznapi problémákra. Ilyen helyzetre is tudok majd ajánlani helyet. Vágjunk bele utazásunkba.


Hét vége felé haladván, ideje kitalálni, mi legyen a program hétvégén. A mai programajánlataim nem vesznek igénybe túl sok energiát és időt sem. Azért is mondom ezt, mivel egy város és egy község helyi látványosságaira térek ki. Természetesen lehet három napos is egy lazító hétvége, amikor senki nem gondol a munkára és a hétköznapi problémákra. Ilyen helyzetre is tudok majd ajánlani helyet.

Vágjunk bele utazásunkba.

Az eddig legjobban magával ragadott, kedvelt helyemre viszlek titeket, ami nem más, mint Tura.

Tura Budapesttől 50 km-re a Galga patak völgyében fekszik. A város egyik legszebb temploma, a török időkben épült Római Katolikus templom igen impozáns látványt nyújt.  Érdemes a belső terét is megtekinteni. Tovább haladva eljutunk a csodálatos látványt nyújtó Schossberger kastélyig. Tudni kell róla, hogy 1873-ban herceg Esterházy Miklóstól vásárolta ezt a területet a Schossberger család, és az építkezést ekkor meg is kezdték Ybl Miklós grandiózus tervei alapján. Amikor a kastélyt megpillantjuk festői látvány tárul elénk. Az egyemeletes épület meredek magas tetőivel, kupoláival a francia reneszánsz kastélyokra emlékeztet. A kastély külső megjelenése az építés óta nem változott.

A főépülethez csatlakozik a kápolnák hatását idéző pálmaház, melyet a nap sugarai csodálatos megvilágításba vonnak. A kastélyban sétálva, képekkel illusztrálva tekinthetjük meg a múlt emlékeit melyek magával ragadnak, és visszarepítenek a régi időkbe. Sajnos a kastély felújításra szorul, de így még megkapóbb a folyosókon és szobákban a múlt emlékeit megfigyelni. Mivel hallottam róla, hogy ide járnak szellemeket fotózni, így én is tettem egy próbát, csak kattintgatva a gépet, de sajnos nekem nem sikerült ilyen fotóra szert tenni. A kastély számos film forgatási helyszíne volt, járt itt Angelina Jolie is. Az épület 10 hektáros parkjában könnyed sétát tehetünk a külföldi és hazai őshonos 70-80 éves fák között.  Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy a park látogatható-e mert én télen jártam itt és akkor nem lehetett a kertet körbejárni. Amennyiben minden számunkra látványos fotót elkészítettünk meglátogathatjuk a falumúzeumot. A múzeum 1989-ben nyílt meg egy 1905-ben épült, a helyi építőhagyományt bemutató parasztházban. A kiállítás a hagyományos lakáskultúra enteriőrszerű bemutatása, és a gazdálkodás eszközeinek a fészerben elhelyezett csoportja mellett a régi gyermekjátékokkal is megismerteti a látogatót. Ahogy a várost elhagyni készülünk az is felmerül bennem, hogy milyen lehetett ez a hely mikor Bartók Béla 1906-ban 156 népdalt gyűjtött a cselédektől.

http://www.turaikastely.hu/informaciok/nyitvatartas.html





  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat