18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Nehéz idők? Így állhatunk talpra minden helyzetből!

Megosztás
Életmód

Mindegy, mennyi balszerencse ér bennünket, mindegy milyen krízishelyzetekbe kerülünk, van egy példakép, aki mindig feláll. Ő nem más, mint Keljfeljancsi. Neki megvan az a képessége, amire mi csak vágyunk: Rugalmasság! Ez a szó latin eredetű (Resilire), és jelentése: visszapattan, rugalmas. Mi is van ennek a hátterében? Nem, nem a mechanikai működés elvére gondolunk. Lehet, nem véletlenül keltették életre őt sem? Sokunk példát vehetne tőle.


Mindegy, mennyi balszerencse ér bennünket, mindegy milyen krízishelyzetekbe kerülünk, van egy példakép, aki mindig feláll. Ő nem más, mint Keljfeljancsi.

Neki megvan az a képessége, amire mi csak vágyunk: Rugalmasság!

Ez a szó latin eredetű (Resilire), és jelentése: visszapattan, rugalmas.

Mi is van ennek a hátterében?

Nem, nem a mechanikai működés elvére gondolunk.

Lehet, nem véletlenül keltették életre őt sem? Sokunk példát vehetne tőle.

Mit is jelent a Resilire?

A rugalmasság meghatározása tulajdonképpen a belső ellenállás ereje, mely segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

Ez ad nekünk bizalmat és erőt, hogy a válsághelyzeteket megfelelően kezelni tudjuk, esetleg előre lássuk. Van, akiknek ezt a képességet a természet adta, míg másoknak, tenniük kell érte, hogy elsajátítsák, és erősek legyenek ez által.

Ez azt jelenti, hogy szerencse kérdése, valaki érzelmileg elég erős-e, vagy csak a szerencsén múlik?

Vannak genetikai előfeltételek. De, a tanulás is nagy szerepet játszik. Már korai gyermekkorban kialakulhat a képesség, amennyiben a pszichológiai rugalmasság alapjait kellő mennyiségben megkapjuk. Sok szülő meglepődik, hogy gyermeke már 3-6 éves korában milyen pszichikai erővel rendelkezik. Hogyan lehetséges ez?

Hogyan sikerülhet ez?

Úgy, hogy nem adjuk át minden feszültségünket nekik. Nekik is vannak stresszhelyzeteik, melyeket maguknak kell megoldaniuk. Például egy homokozóban.

Miért fontos a rugalmasság?

Mert ez egy új, pozitívabb hozzáállás. Sokáig a pszichológusok szinte csak azzal a kérdéskörrel foglalkoztak, vajon az emberek miért nem tudnak életük nehéz pillanataival megbirkózni, vagy esetlegesen gyermekkori élményeiket feldolgozni. A rugalmasság hozzásegíthet, hogy lehet életünk sikeres legyen, és lelkünk boldoggá váljon ismét.

Vannak életszakaszok, amikor újra és újra egy válság kerül előtérbe, mintha soha el nem fogynának. Hogyan lehet segítségünkre Keljfeljancsi ereje?

Problémákkal élete során minden ember szembesül elkerülhetetlenül.

Egy jó példa erre:

Egy hatalmas tragédia után is talpra lehet állni, hiszen nem élhetjük életünket állandó szomorúságban. Ilyenkor lehet, mi magunk még kevesek vagyunk a talpraálláshoz, ám a család sokat segíthet, amennyiben elhatározza, hogy minket ismét boldognak akar látni. Pozitív gondolatokkal, meglátva az apró sikereket, akár kedvünkben is, talpra állhatunk megint. És úgy élhetjük életünket, akár a tragédia előtt. Ezt a módszert már több országban is kipróbálták, és segített.

És ez működik?

A családi összekötő erő lehet, esetleg a végső mentsvár is. Egyszerűen meg kell tanulnunk csak a jó dolgokra koncentrálni. Csak a jó dolgokra emlékezni, és a tragédiát, illetve az általa keletkezett sötét, szomorú gondolatokat kizárni.

Mit tehetünk, ha nem tudjuk, hogyan folytassuk az életünket? Ha a család nem tud segíteni?

Amikor egy krízis helyzet véget ér, kérdezzük meg magunktól – Mi volt nekem ebből jó? Mindig találni olyan elemeket, melyek akár tanulsággal szolgálhatnak, és már ez is a jó dolgok közé sorolható. Előfordulhat, hogy ez által ismertünk meg valakit-valakiket, akik fontos szerepet kapnak életünkben.

A gyűlölet és a bánat hosszútávon megmérgezi egész hátralévő életünket.

Fontos a megbocsátás, mert csak így tudjuk elengedni nyomasztó gondolatainkat.

Ez sokszor nagyon nehéz. Amikor úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megbocsátani, akkor jusson eszünkbe – Milyen élményekkel, és jó dolgokkal gazdagodtunk!

Semmi másra ne koncentráljunk!

Milyen konkrét jellemzői vannak egy Keljfeljancsi típusú embernek? Hogyan lehetünk Keljfeljancsik?

A megoldás kulcsa az akaratban rejlik!

  • Olyan emberek, akik még akkor is segítségünkre vannak, amikor saját maguknak is komoly válsághelyzeteket kell megoldaniuk. Mégis időt és energiát szánnak arra, hogy nekünk segítsenek.
  • Már az is segítség lehet számunkra, ha nyitottak vagyunk az új dolgok irányába. Nem ragaszkodunk régi szokásainkhoz.
  • Végül egy kis humor, és még több optimizmus segíthet számunkra, hogy a sötétség után ismét a fényt lássuk meg.
Ez nagyon jól hangzik, ám a gyakorlatban ezt betartani, szinte lehetetlen.

Nincsen olyan szó, hogy lehetetlen!

De valóban, ez egy folyamat, amíg megtanuljuk máshogyan látni, és más dolgokat meglátni életünkben. Kezdjük először csak kis lépésekkel.

Nézzük meg magunkon, milyen pozitív tulajdonságokra tudunk koncentrálni, és meglátni a kimagaslóakat.

Kiderülhet, főzés területén vannak kiváló adottságaink, és tapasztalatainkat megoszthatjuk másokkal.

Kerüljünk kapcsolatba emberekkel.

Bízni is kell magunkban!

Nem szabad magunkba fordulni, és azt mondani: „Én ezt nem tudom.”

Kihívások és megpróbáltatások teszik egyre erősebbé és erősebbé a Keljfeljancsikat.

Visszacsatolásként, környezetünk is viszonylag hamar reagálni fog pozitív irányú változásunkra.

Mennyivel jobb kedved van! Milyen jól nézel ki! Már nem is vagy olyan borúlátó!

És ettől kezdve nincsen megállj, csakis „felállj”!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat