A legerősebb méregtelenítő növényünk, a Pitypang.
A gyönyörű sárga virágú növény minden része ehető, s nemcsak gasztro különlegesség, hanem kiváló májregeneráló, tisztító növény.
Szerintem már a neve is gyönyörű, akár gyermekláncfű, akár pitypang, akár pongyola pitypang. S, ez még csak három elnevezés. Képzeljétek, hogy ennél sokkal több neve létezik, ilyenek például: barátfű, békasaláta, raponc, oroszlánfog.
Máris két mesebeli elnevezés, a Raponc - a klasszikus Grimm mese egyik fontos kulcsfigurája, walt disneys megfelőlje Aranyhaj. Az oroszlánfog - pedig a német elnevezésből eredhet, ahol Löwenzahn-nak hívják a virágot.
A nevek után nézzük a hatását:
A friss leveleket használhatjuk salátaként, lehet csak megmosva, vagy frissen leforrázva.
levelek szárítva: legjobb májtisztító tea
A levél keserű íze miatt nagyon pikánssá teszi a tavaszi salátánkat.
Franciaországban ilyenkor tavasszal igazi különlegesség a pitypang saláta! Sőt egyes böjtkúrás helyeken már beiktatják a menübe ezt a salátát.
A pitypang virágokat lemossuk, majd feltesszük főzni vízben, mikor forr, le kell zárni, s egy éjszakán át pihenni hagyni.
Másnap a cukorral és a citrommal bekeverjük, újra melegítjük, hogy elolvadjon a cukor.
Ezek után gondoljátok meg, hogy érdemes -e a kertetekből kiirtani? Vagy inkább szedjétek, egyétek, gyógyuljatok!
Források:
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat