18+
Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
Hirdetés

Cseresznye minden mennyiségben- Hogyan gondozd a cseresznyefát? – Ropogós cseresznye befőtt– Gőzölt gombócok cseresznye öntettel lépésről lépésre

Megosztás
Kert

Helyes kis piros gömbök május végétől egészen augusztusig, esetleg szeptemberig teremnek. Ez az a gyümölcs, aminek minden évszakban meg van a maga szépsége. Amikor virágzik, amikor terem. Sokakat nem csak a csodálatosan szép halványrózsaszín virága ejt rabul, hanem termése is.

Hirdetés


Helyes kis piros gömbök május végétől egészen augusztusig, esetleg szeptemberig teremnek.

Ez az a gyümölcs, aminek minden évszakban meg van a maga szépsége.

Amikor virágzik, amikor terem.

Sokakat nem csak a csodálatosan szép halványrózsaszín virága ejt rabul, hanem termése is.

Illatos, bódító, mennyei.

Itt az ideje az első cseresznyék szüretelésének, már amennyiben korán érő típusú fánk van.

A zöldségesek pultjainál állva sokan elhatározzák, hogy kertjükbe ültetnek cseresznyefát, és így maguk szedhetik vödörbe a termést.

Kezdődik a cseresznye eltevésének időszaka is, ami sok háziasszonyt lefoglal.

Miként tehetjük el a cseresznyét?

Befőttnek, kompótnak, lekvárnak, fagyasztva, mindig marad friss és azonnal fogyasztható adag.

Tipp - Sokkoló fagyasztás

Fagyasztás estén érdemes a cseresznyét megmosni, alaposan letörölgetni és csak ezután mélyhűtő tasakba eltenni, gyorsfagyasztó programmal sokkolva lefagyasztani.

Így marad friss és ropogós kiolvasztás után is.

Hová ültessük a cseresznyefát?

Legalább 500 fajta cseresznye létezik a világon, ezért amikor kiválasztottuk, hogy milyen fajtát szeretnénk kertünkben nevelni, meg kell találnunk a megfelelő helyet számára, ahol szépen fejlődhet.

Szüksége van sok napfényre és az első években rendszeres locsolásra, humuszban, tápanyagokban gazdga talajra.

Tipp - Öntözés

Miért nem szabad a talaj felszínén öntözni a cseresznyefát?

Arra kell sarkalnunk, hogy gyökereit lefelé növessze és főgyökere fejlődjön.

Ezért, amikor vödörből vagy slagból felülről öntözzük, akkor a hajszálgyökerek fejlődnek, és ha nem kapnak egy idő után kellő mennyiségű vizet, akkor a cseresznyefa nem fog szépen fejlődni.

Érdemes műanyag csövet bevezetni az ültető gödörbe, amin keresztül locsolni fogjuk a fát.

Keressünk számára világos helyet, mert így lesz gyümölcse szép piros és édes.

Ez az öntözési módszer általánosságban érvényes minden gyümölcsöt termő fára.

Mekkora helyre van szüksége a cseresznyefának?

Fajtától függően 12-50 négyzetméter ideális számára.

Ez azt jelenti, hogy ezen a területen nem nő más ültetett növény, ami elszívhatná a tápanyagokat előle.

Sokan nem is gondolnák, mekkorára nő.

Tengerszint feletti magasságokban elérhetik a 10-15 métert is.

Mikor ültessük a cseresznyefát?

Ősz az évnek azon időszaka, amikor érdemes cseresznyefát ültetni.

Ahhoz, hogy szép fát kapjunk, az első két-három évben rendszeresen metszeni kell és alsóbb ágait érdemes eltávolítani. Ettől lesz bő a termése.

Később, amikor a fa már nagyobb, akkor a kevésbé termő ágait érdemes eltávolítani, hogy az újakra koncentrálhasson.

Praktikus tárolás

A cseresznye hirtelen érik, ezért gyümölcsszedési szezonban, ami eltarthat 2-3 hétig is, folyamatos elfoglaltságot jelent az eltevése, feldolgozása.

Csak friss gyümölcsöt tegyünk el, a többit azonnal fogyasszuk el, tegyük süteménybe.

Ropogós cseresznyebefőtt készítése
Vizes dunszt

Mossuk meg a cseresznyét, és tegyük csiramentes üvegekbe. Öntsük fel perem alatt pár milliméterrel cukros vagy édesítőszeres vízzel, adjunk hozzá üvegenként maximum 2-3 szem szegfűszeget és egy késhegynyi tartósítószert (nátrium benzoát vagy szalicil).

Zárjuk le az üvegeket, és csomagoljuk be őket újságpapírba, hogy forralás közben az üvegek ne érjenek egymáshoz és ne törjenek el.

Tegyük nagy lábosba és öntsük fel ¾ részig vízzel, majd kezdjük el felforralni.

Amikor az üvegen belül meglátjuk az első gyöngyöző buborékokat, zárjuk el a gázt  (vagy villanysütőt) és vízzel együtt hagyjuk kihűlni.

Villanysütő esetén húzzuk le a lábost a meleg platniról.

Tipp

 

 

 

Germersdorf-i cseresznye kiváló lehet befőtt készítéséhez.

Csodálatosan szép és hatalmas cseresznyéket terem ez a fa. Ízes, zamatos, termése mély bordó színű.

Korai érésű cseresznye nem ajánlott befőzésre.

A befőzés sikeressége nagyban függ a cseresznye fajtájától.

Ki édes szájú?

Cseresznyéből mennyei desszertet készíthetünk.

Most megmutatjuk, hogyan készül a gőzölt gombóc cseresznye öntettel.

Lépésről lépésre a galériában!
 


Megosztás

Hirdetés


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

Manó Műhely


Hirdetés


Népszerű cikkek