A paradicsommal már ott kezdődik a döbbenet, mikor felvilágosítanak bennünket, hogy ez a piros gömbölyű zöldség, igazából gyümölcs.
Amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges, kalóriaszegény, s még a fogyásban is segíthet.
Tehát nyugodtan nevezhetjük a paradicsomot szuper gyömölcs-zöldségnek.
Aranyalmának hívják az olaszok –pomodoro – de sok helyen a szerelem almája, vagy csak paradicsomalma. S, valóban gondoljunk bele, milyen gyönyörű a neve, az édenkertet idézi, Ádámot és Évát. 2500 fajtája létezik, s szinte a világ összes konyhájában megtalálható, mind rendkívül fontos alapanyag. Annak idején Peruból jött be Európába, s sokáig csak főzve használták, vagy lecsónak, vagy lének. Magyarországon csak az 1600-as években kezdték el először termeszteni, s még egy érdekesség, hogy a nyersen való felhasználása jóval később terjedt el, egyes feljegyzések szerint a XX. század második felében.
Rengeteg C- vitamint tartalmaz a növény, s ezáltal máris megüti az egészséges mércét. Segít az emésztésben, erősíti az immunrendszert. A C- vitamin mellett tartalmaz még karotint, E- vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot. Egyszóval egy paradicsom elfogyasztása kész energia és vitaminbomba. S, akkor még az antioxidáns hatását még nem is említettem.
Gyógyhatása másképp is ismert: a paradicsom vértisztító, vesetisztító, immunerősítő.
Külsőleg: friss paradicsomléből érdemes arcpakolást készíteni, az a sok- sok sav, amelyet tartalmaz, az mind jótékony az arcbőrre.
Ha friss paradicsomot leturmixolunk, s egy kis élesztőt teszünk hozzá, s egy pici mézet, akkor kiváló pattanás elleni pakolást kapunk. Nemcsak a pattanások múlnak el tőle, hanem a bőr zsírossága is csökkenni fog.
Bőrradír
Ha a friss paradicsomléhez egy kis lisztet, vagy zabkorpát teszünk, akkor kiválóan eltávolítja a régi hámsejteket. Akár testradírnak is használhatjuk!
Kis mézzel keverjünk össze paradicsomot, a hatás lenyűgöző lesz, hiszen a fáradt bőrt felfrissíti, s a ráncok mélységét is csökkenteni fogja.
Egy fontos dologra viszont vigyázzunk, hogy mindig házi termesztésű, lehetőleg nem vegyszerezett paradicsomot használjunk!
Nyári vacsorára pedig egy kedvenc receptem: Mozarellás paradicsom tökmagolajjal. Amihez nem kell más, mint ami a nevében, no meg egy kis só és bazsalikom.
Kellemes szépülést és jó étvágyat!
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat