18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Szerelem almája a paradicsom

Megosztás
Kert

A paradicsommal már ott kezdődik a döbbenet, mikor felvilágosítanak bennünket, hogy ez a piros gömbölyű zöldség, igazából gyümölcs. Amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges, kalóriaszegény, s még a fogyásban is segíthet.  Tehát nyugodtan nevezhetjük a paradicsomot szuper gyömölcs-zöldségnek.


A paradicsommal már ott kezdődik a döbbenet, mikor felvilágosítanak bennünket, hogy ez a piros gömbölyű zöldség, igazából gyümölcs.

Amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges, kalóriaszegény, s még a fogyásban is segíthet. 

Tehát nyugodtan nevezhetjük a paradicsomot szuper gyömölcs-zöldségnek.

Aranyalma – nyersen csak a XX. században használták

Aranyalmának hívják az olaszok –pomodoro – de sok helyen a szerelem almája, vagy csak paradicsomalma. S, valóban gondoljunk bele, milyen gyönyörű a neve, az édenkertet idézi, Ádámot és Évát. 2500 fajtája létezik, s szinte a világ összes konyhájában megtalálható, mind rendkívül fontos alapanyag. Annak idején Peruból jött be Európába, s sokáig csak főzve használták, vagy lecsónak, vagy lének. Magyarországon csak az 1600-as években kezdték el először termeszteni, s még egy érdekesség, hogy a  nyersen való felhasználása jóval később terjedt el, egyes feljegyzések szerint a XX. század második felében.

Miért jó?

Rengeteg C- vitamint tartalmaz a növény, s ezáltal máris megüti az egészséges mércét. Segít az emésztésben, erősíti az immunrendszert. A C- vitamin mellett tartalmaz még karotint, E- vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot. Egyszóval egy paradicsom elfogyasztása kész energia és vitaminbomba. S, akkor még az antioxidáns hatását még nem is említettem.

Gyógyhatása másképp is ismert: a paradicsom vértisztító, vesetisztító, immunerősítő.

Külsőleg: friss paradicsomléből érdemes arcpakolást készíteni, az a sok- sok sav, amelyet tartalmaz, az mind jótékony az arcbőrre.

Pattanások ellen

Ha friss paradicsomot leturmixolunk, s egy kis élesztőt teszünk hozzá, s egy pici mézet, akkor kiváló pattanás elleni pakolást kapunk.  Nemcsak a pattanások múlnak el tőle, hanem a bőr zsírossága is csökkenni fog.

Bőrradír

Ha a friss paradicsomléhez egy kis lisztet, vagy zabkorpát teszünk, akkor kiválóan eltávolítja a régi hámsejteket. Akár testradírnak is használhatjuk!

Fáradt bőrre

Kis mézzel keverjünk össze paradicsomot, a hatás lenyűgöző lesz, hiszen a fáradt bőrt felfrissíti, s a ráncok mélységét is csökkenteni fogja.

Egy fontos dologra viszont vigyázzunk, hogy mindig házi termesztésű, lehetőleg nem vegyszerezett paradicsomot használjunk!

Nyári vacsorára pedig egy kedvenc receptem: Mozarellás paradicsom tökmagolajjal. Amihez nem kell más, mint ami a nevében, no meg egy kis só és bazsalikom.

Kellemes szépülést és jó étvágyat!

Kati-Patika


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat