18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Broméliák gondozása - Guzmania lingulata szobanövény

Megosztás
Kert

Mutatós és kedvelt szobanövény a bromélia. Mivel a trópusokról származik, otthoni körülmények között nagy odafigyelést igényel gondozása. Esőerdei körülmények számra az ideálisak, ami annyit jelent, hogy magas páratartalomra és melegre van szüksége.


Mutatós és kedvelt szobanövény a bromélia.

Mivel a trópusokról származik, otthoni körülmények között nagy odafigyelést igényel gondozása.

Esőerdei körülmények számra az ideálisak, ami annyit jelent, hogy magas páratartalomra és melegre van szüksége.

Ez lehet az oka, hogy sokaknál nem érzi jól magát a bromélia és idő előtt elpusztul.
Különleges kinézetét virágzáskor éri  el tőlevélrózsa fejlesztésével, mely úgy néz ki, mintha levelei színeződtek volna.
A bromélia színei a szivárvány sárgás és pirosas árnyalatait követi. Halvány sárgától, egészen a mély bordóig rengeteg színben létezik.
Valódi virágokat is hoz, melyek a tőlevélrózsa felső részén találhatóak. Ezek vajszínűek minden esetben.
De a broméliát nem ezekért a virágaiért szeretik sokan.
A bromélia levelei lándzsaszerűek, maga a növény akár 30-60 centiméter magasságúra is megnőhet.
Nem túl jó hír, miszerint a bromélia hosszú virágzását követően, ami eltarthat akár 2-4 hónapig is, elpusztul.
Jó hír viszont, hogy még élete utolsó heteiben kifejlődnek új sarjai.

Hogyan gondozzuk a broméliát?

Igyekezzünk eredeti élőhelyéhez hasonló körülményeket teremteni félárnyékos helyet biztosítva magas páratartalommal. Kapjon kevés vényt, de tűző napra és nagyon világos ablakpárkányra ne tegyük.  A bromélia fán élő növény eredeti élőhelyén. Így a számára fontos tápanyagokat nem a földből veszi fel, hanem a levegőből. Emiatt van szükség a magas páratartalom biztosítására. A mi éghajlatunkon ez nem oldható meg tökéletesen ha csak nem teszünk nagyméretű üvegbe köveket és faágakat és így próbálunk meg élőhelyéhez hasonló körülményeket teremteni. Mivel ez elég bonyolult, ezért ültetik nálunk földe.  

Hogyan öntözzük a broméliát?

Földbe ültetve mindenképpen hagyjuk kiszáradni földjét és csak kis mennyiségekkel öntözzük. Földje és gyökere hamar rothadásnak indul állandó nedves környezetben.
Aki megpróbálja az üvegbe ültetést, ajánlott, hogy a növény gyökereiről távolítsa el a földet, és csak ezután tegye faágakkal és kövekkel berendezett üvegbe. Ebben az esetben 2 naponta permetezzük meg a növényt lágy vízzel. Mindkét esetben fontos, hogy a növény leveleinek tövében mindig legyen víz. Ez a víz is elkezdhet pangani, emiatt 3-4 naponta rázzuk le a broméliáról a vizet és nedvesítsük be leveleit friss vízzel.

Milyen üvegbe ültessük a broméliát?

Az üveg szája éppen akkora legyen, amin még bele tudjuk helyezni a növényt. Túl széles nyílású üvegbe téve a növény hamar kiszáradhat.

Hogyan szaporítható a bromélia?

Utódnövényeit választhatjuk le éles késsel. 

Nagyon tetszik ez az elrendezés?
Hogyan készül a palack kert?

Megmutatjuk, hogyan lehet például egy ilyen üvegbe kialakítani igazán trópusi körülményeket. Hogyan kerül az üvegbe a föld és a növények? Hogyan tisztítható az üveg fala belülről?
A képgalériában minden kérdésünkre megtalálhatjuk a választ.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat