18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hagyományok és újdonságok a 27. Mesterségek Ünnepén

Megosztás
Kultúra

Hagyományok és újdonságok. Ez lehetne röviden a mottója annak a négy napnak, amely szokás szerint az augusztus 20-i ünnepet megelőző hétvégén kezdődik, és évről évre óriási népszerűségnek örvend. A Budavári Palota körül immár 27. alkalommal kerül megrendezésre a nyár kedvenc családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe.


Hagyományok és újdonságok. Ez lehetne röviden a mottója annak a négy napnak, amely szokás szerint az augusztus 20-i ünnepet megelőző hétvégén kezdődik, és évről évre óriási népszerűségnek örvend. A Budavári Palota körül immár 27. alkalommal kerül megrendezésre a nyár kedvenc családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe.

A rendezvényt szervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége idén igazán mozgalmas hónapokon van túl. Májusban 3 napig Ausztriában, Linz belvárosában mutatkozhatott be a magyar népművészet, június végén pedig 2 hétig a tradicionális washingtoni Smithsonian Folklife Festival díszvendége volt Magyarország, ahol közel másfélmillió amerikai élvezhette a magyar kézművesek és zenészek kiemelkedő tudását.

Augusztus 17. és 20. között viszont ismét minden a magyar közönségről szól.

Na meg a gyapjúról, hiszen idén kiemelt téma a gyapjú, és a hozzá kapcsolódó mesterségek: az Oroszlános Udvarban lévő műhelybemutatókon a szakmai bizottságok szervezésében a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, viseletkészítés, hímzés, csipkekészítés, nemezelés titkait is elleshetjük. A hagyományok szerint idén megrendezésre kerülő „Te bárányok gyapjából való…” című tematikus kiállításon is a gyapjúé lesz a főszerep, változatos, érdekes, rendhagyó gyapjúból készült tárgyakkal. A gyerekek sem maradnak ki az élményből, hiszen a játszóházban korhatár nélkül részt vehetnek a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban, kipróbálhatják, milyen a gyapjúmosás, hogyan festünk növényekkel, mit jelent a bottal felverés, kézi fésűvel fésülés, nemezelés, szövés-fonás. Az idei fesztivál díszvendége Kirgizisztán lesz. A közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikákat, különleges eljárásokat és szemet gyönyörködtető alkotásokat hoznak el számunkra. Láthatunk majd közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakaró és szabott-varrott shyrdak készítést, különleges csi-szövést, de megismerkedhetünk a kirgiz fejfedők és kirgiz ékszerek csodálatos világával is.

Természetesen azok sem fognak csalódni, akik más mesterségek fortélyaiba kukkantanának bele, hiszen szokás szerint bemutatják tudományukat kosárfonók, gyertyaöntők, kékfestők, kovácsok, fafaragók, fazekasok is, a leglelkesebb érdeklődőket, tanulni vágyókat pedig a Kézműves Iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről.  Újdonság viszont a Mesélő Mesterek színpada, amelyet az Oroszlános Udvarban találnak a látogatók, ahol a Népművészet Mestereitől minden bizonnyal rendkívül érdekes történeteket hallgathatunk majd meg.

Idén is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várja a Mesterségek Ünnepe mindazokat, akik viseletben érkeznek. Az „Érkezz viseletben” felhívásra készülő fotókat szakmai zsűri bírálja majd el, értékes nyereményekért érdemes előkeresni a különleges öltözékeket. A fesztivál hivatalos Facebook-oldalán pedig már elindult az a képfeltöltős nyereményjáték, amely a „Vásárfia az otthonomban” címet viseli, s amelyben olyan tárgyak fotóját várják a szervezők, amelyeket a Mesterségek Ünnepén vásároltak a játékosok, és megmutatják, hogy fest az otthonukban a kedvenc tárgyuk.

Természetesen nincs fesztivál ma már gasztronómia nélkül: a tavalyi nagy siker alapján kézműves sajtok mesterei is jelen lesznek, de egyéb finomságokat, kézműves étkeket is lehet majd kóstolni. Nem maradhat el idén sem a zalai dödölle, a töki pompos, vagy a kürtőskalács és a házi rétesek élménye sem. Mézek, mézeskalácsok, kolbászok, kenyerek és jó borok és sok egyéb finomság csábítják majd a fesztivál látogatóit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És természetesen a rendkívül gazdag kulturális program, amelyet szokás szerint idén is két színpadon, a Savoyai-teraszon és az Oroszlános Udvarban élvezhetünk majd. Magyar és külföldi néptáncegyüttesek, bábosok mellett fellép a magyar folk- és világzene számos kitűnősége is: néhány név ízelítőképpen: Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, Zurgó, Cimbailband, Tárkány Művek, Bognár Szilvi, Szvorák Katalin, Etnofon, Gázsa, Berecz András és még sokan mások. Két különleges divatbemutatóra is sor kerül majd, amelyeket a washingtoni fesztiválprogram után most Budapesten is láthatunk: 17-én Hrivnák Tünde, 18-án pedig Molnár-Madarász Melinda, Meyke újragondolt, gyönyörű ruháit csodálhatjuk meg a Mesterségek Ünnepén is.

Újdonság az idei fesztiválon, hogy idén először négynapos belépőjegy is vásárolható a felnőttek és kedvezményes áron a 4-14 éves korú gyermekek és nyugdíjasok számára is. Családi jegyből is több variáció lesz: 2, 3 és 4 gyermekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők. A jegyek elővételben már megválthatóak a Ticketportal weboldalán és jegyirodáiban.

A fesztiválról bővebb információ folyamatosan itt: 

Mesterségek ünnepe

Mesterségek ünnepe a Facebook-on


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat