18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Spórolós tippek – Leleplezzük a legnagyobb pénznyelőket

Megosztás
Női lélek

Alapelv: „többet kevesebbért” Előnyben részesítjük a családi kiszerelésű élelmiszereket, amikor is a chips mellé egyéb termékeket is megkaphatunk, vagy az adott termékből kerül több a zacskóba. Sokan úgy gondolják, hogy aki sokat vásárol, az sok kedvezményben is részesül! És nem is gondolják rosszul, mert a mennyiségi kedvezmény a kereskedelem egyfajta alapelve. Mégis sok vásárló rosszul értelmezi ezeket a "kedvező" ajánlatokat!


Alapelv: „többet kevesebbért”

Előnyben részesítjük a családi kiszerelésű élelmiszereket, amikor is a chips mellé egyéb termékeket is megkaphatunk, vagy az adott termékből kerül több a zacskóba.

Sokan úgy gondolják, hogy aki sokat vásárol, az sok kedvezményben is részesül!

És nem is gondolják rosszul, mert a mennyiségi kedvezmény a kereskedelem egyfajta alapelve.

Mégis sok vásárló rosszul értelmezi ezeket a "kedvező" ajánlatokat!

Több nemzetközi fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálata alapján kimutatták, sok esetben a vásárló kifejezetten rosszabbul jár négy nagyobb kiszerelésű csomag megvásárlása esetén, mintha csak egy kisebb kiszerelésűt vett volna.

Tipp - Édességek

Különösen az édességek terén legyünk óvatosak.

A vállalkozásoknak kötelességük megadni az Európai Unió legtöbb országában a kilogrammonkénti árat is. Ez itthon nem bevett gyakorlat, de egy kis fejszámolás segíthet, ha rászánjuk azt a pár percet.

Ez teszi lehetővé ugyanis, hogy összehasonlíthassuk más termékek áraival azt, amit mi szeretnénk megvenni.

És nem utolsó sorban, gondoljuk át, milyen mennyiséget vagyunk képesek reális, belátható időn belül elfogyasztani.

Egy rejtett pénznyelő is lehet a nagy kiszerelésű termék, ha végül a kukában végzi, mert lejárt a szavatossága, vagy mégsem ízlett annyira.

 

Mobiltelefon és előfizetések

Mobilkészülékek vásárlása esetén számos akcióval, kedvezménnyel találkozhatunk. Nemzetközi kutatások alapján, első szempontként maga a készülék az, ami eldönti, melyik előfizetést vásároljuk meg. Néha azonban ezeknek az összevont akcióknak egyáltalán nem kedvező a pénztárcánkra gyakorolt hatása, mert ha kiszámoljuk a percdíjat, amibe vagy bele van építve a készülék törlesztő részlete, vagy pedig bizonyos ideig kell fix összeget fizetnünk lebeszélt perceinken túlmenően.

Igen kedveltek azok a csomagok, melyek magukban foglalják az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket. Figyeljünk nagyon oda, hogy ez a kedvezmény korlátlanul lebeszélhető percekre vonatkozik-e.

Érdemes megnézni a feltöltő kártyás akciókat is, mert ha utána számolunk, kiderülhet, sokkal kedvezőbb és biztonságosabb is lehet. Ebben az esetben nem léphetjük túl a keretet, és nem kaphatunk váratlan összegről szóló számlát sem.

Tipp

Alaposan gondoljuk át, mennyire van szükségünk arra a bizonyos mobiltelefonra, és számoljuk ki, mennyibe fog ez nekünk a végén kerülni.

Sok esetben, mire a törlesztő részleteket kifizetjük, és a hűségidőnket letöltjük, maga a készülék elavulttá válik. Megéri ez nekünk?

 

Online  kereskedő oldalak

Szerencsések és kutakodó kedvűek online kereskedő oldalakon fillérekért is megtalálhatják maguknak az áhított terméket. Jóval olcsóbban, mintha boltban vásárolták volna.

Az emberi agy főként az árra koncentrál vásárlás közben és csak nehezen áll rá az ár, érték egyensúlyának megtalálására. Viszont képesek lehetünk összehasonlítani azoknál a webáruházaknál, melyek rendelkeznek „összehasonlít” funkcióval. Megoldhatjuk papíron is ezt a kérdést, csak több időnkbe telik. Mégis sok esetben nem az olcsó az olcsóbb.

Tipp

Aukciós, licitálós oldalak esetén érdemes lehet körülnéznünk más oldalakon, hogy a megvásárolni, „leütni” kívánt terméket mennyiért adták el, mi lehet érte egy reális ár.

 Mindig figyelmesen olvassuk el a termék leírását. Amennyiben hiányos, és az eladó csak vonakodva ad információt róla, úgy hagyjuk ott, és fejezzük be a versengést érte.

Tankolás

1 Ft, 5 Ft is sokat számíthat, de mégsem minden esetben.

Ma már hetente kétszer módosulhat a benzin és gázolaj ára.

Érdemes figyelemmel kísérni az árváltozást, mert a kutak árai között akár 20-30 Ft-os eltérés is lehetséges. Ez azért fordulhat elő, mert a kisebb töltőállomások más, és más költségekkel kell, hogy fenntartsák magukat. Előkelőbb benzinkutakon sokszor többe kerül a benzin, mint a kisebb kutaknál.

Tipp

Nézzünk körül lakóhelyünk környékén, vagy a leggyakrabban bejárt útvonalunkon, milyen olcsó benzinkutakat találhatunk.

Érdemes lehet kiszámolni azt is, hogy egy nagyobb mértékű árcsökkenés esetén megéri-e nekünk plusz ~20 kilométert utaznunk, de ha maga a táv nem is lenne ilyen hosszú, megéri-e a dugóban állva benzint pazarolnunk az olcsóbb tankolás érdekében. A számolás nagyon egyszerű.  

Régi beszámítása az újba

Függetlenül attól, hogy farmernadrágról, régi elektromos háztartási gépről, matracról van- e szó, egyre több üzlet kínálja akciójában a régi termék beszámítását bizonyos összeghatárig, ha megvásároljuk náluk az új készüléket.

Megéri ez?

A vevők ilyenkor úgy érzik, pénzt kapnak egy használt berendezésükért, és ez boldogságot okoz számukra. Ki ne örülne, ha egy használt berendezéséért pénzt adnának neki!

Egy tanulmány szerint a vevők sokszor elfogadják a rossz ajánlatot is  ebben a felhozatalban sajnos.

Pedig előfordulhat, nem is kellett volna még lecserélni vagy kidobni azt a holmit.

Különösen jól leplezhető ez a rossz ajánlat egy apró trükkel, aminek szinte mindenki bedől.

Készpénzben kapja vissza a vevő pénzét a leadott termékért. Hatásos még az a módszer is, amikor fizetésnél levonják az új termék árából az összeget.

Tipp

Számoljunk!

Számoljuk ki, mekkora is a megtakarításunk, és gondoljuk át, valóban le kell-e cserélnünk azt a berendezést. Ne hagyjuk, hogy egy szépen megfogalmazott akció miatt rossz üzletet kössünk!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat