18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Türelemjáték

Megosztás
Női lélek

Türelmesnek lenni nem könnyű dolog. Az egész életünket áthatja a rohanás, a sürgetés, hogy minden minél hamarabb megtörténjen velünk. 


Türelmesnek lenni nem könnyű dolog.

Az egész életünket áthatja a rohanás, a sürgetés, hogy minden minél hamarabb megtörténjen velünk.

Közben pedig elfelejtünk jelen lenni akkor, amikor a várva várt végre elkövetkezik, mert már annyi stressz és görcsölés van a hátunk mögött, hogy szinte megkönnyebbülés, mikor túl vagyunk rajta.

Még rá is csodálkozunk, hogy ennyi volt az egész?

Ezt vártam annyira? De tényleg így kell lennie? A gyermeki izgatottság, a várakozás öröme gyakorlatilag eltűnik a felnőtt életéből. Pedig sokat tanulhatnánk gyermekeinktől e téren (is).

A gyerekeinktől elvárjuk, sokszor mondjuk nekik: „várj egy kicsit!”, vagy „légy türelmes!”, ha szeretnének valamit, vagy tőlünk kérnek/kérdeznek, de közben mi magunk sem tudunk várni és nem vagyunk türelmesek, ha mi kérünk tőlük, vagy választ várunk a kérdésünkre.

Sajnos nem csak a türelmetlenség jellemző sok emberre, hanem az örökös elégedetlenség is.

Mindig más kell, mindig több kell, nem jó, nem elég az, ami van. Kevesen vannak, akik már eleve úgy élik az életüket, hogy képesek értékelni adott pillanatban azt, amijük van.

Sok embernél az életük folyamán alakul ki ez a képesség, és általában egy krízis előzi meg.

Gyakran halljuk ezeket a szavakat, hogy „átértékelte” az életét, „rádöbbent” mi az, ami igazán fontos az életben, „megtanult” másképp gondolkodni, stb. Ezek egyaránt jelenthetnek életmódbeli, vagy kapcsolatkezelési változást, mindenképpen az a lényeg, hogy valamilyen múltbéli, rögzült és nem eredményes viselkedés elhagyására vonatkozik.

Miért nem tudunk kivárni, türelmesnek lenni?

Miért van gyakran elégedetlenség bennünk? Miért kell feltétlenül megvárnunk, hogy olyan élethelyzetbe kerüljünk (például súlyos betegség, baleset, válás), ami rákényszerít bennünket a változásra? Miért nem tudunk már „eredetileg” a megváltozott módon működni? Egy része magyarázható persze a felgyorsult világgal, és a társadalmi normák változásával, de nagy szerepe van életünkben az úgynevezett szülői parancsoknak is.

Szülői parancsoknak nevezzük azokat az utasításokat (például tegyük ezt vagy azt, legyünk ilyenek vagy olyanok), amelyeket szüleinktől kapunk attól kezdve, hogy elkezdünk beszélni. Ezek a parancsok végrehajtandó utasításokként raktározódnak el bennünk. Az egyik ilyen parancsról, az elsősorban férfiaknak szóló „Bírd ki!” parancsról korábban már volt szó.

A türelmetlenség, a sietség és az elégedetlenség érzései a szülőktől kapott „Siess!” parancsból származhatnak. A legnagyobb terhet ebben az elégedetlenség jelenti, ahogy az idő múlik, egyre nagyobb és több elvárást támaszt a szülő a gyerekével szemben. Tipikus behívó mondatok az „Ekkora gyerek már…/már nem…”, „Miért tudja ezt már a szomszéd Pisti?”, „Hogyhogy még mindig nem tudod eldönteni, mi leszel?”, „Mindketten jól kerestek, és még mindig nincs lakásotok!”, „Ennyi idősen hogyhogy nincs még gyereked?”, stb.

Amikor felnőttként állandó hajszoltságot érzünk, akkor jó esély van arra, hogy gyerekként bőven kaptunk ebből a parancsból.

Az ilyen felnőtt mindig úgy érzi, kevés az eredmény.

Az igazsághoz tartozik, hogy emögött a parancs mögött gyakran a szülő halálfélelme rejlik: meg tud-e majd állni a gyerekem a saját lábán, fog tudni boldogulni, mikor én már nem leszek? Az ilyen szülőknek általában rossz az önértékelése, így abban sem bízik, hogy az ő gyereke életképes lehet-e egyáltalán.

Ezt a rossz önértékelést viszik tovább, generációról generációra örökítve.

Ez a parancs akár pozitív is lehetne, hiszen aktivitásra serkent, teljesítményt követel, mely hasznos adottságokat alakíthatna ki a gyerek személyiségében. Probléma akkor adódik, ha a parancs megszeghetetlen előírásként raktározódik el bennünk, mert ekkor teljesítésük minden másnál fontosabb. Így viszont könnyen vezethetnek értelmetlen, megbetegítő vagy kapcsolatrontó eredményhez. Például csendben tűrök, amikor szólhatnék, elégedetlen vagyok, amikor pedig minden rendben, követelőzöm, kritizálok, amikor pedig sokat kaptam, stb. A parancs további jellemzője, hogy szélsőséges. A szélsőség pedig ritkán felel meg a valóságos életnek, szükségességük nem racionális alapokon nyugszik. Ezért minden döntés, amit e parancs alapján hozunk, tulajdonképpen egy belsővé vált kényszer hatására történik, és így kiszolgáltatottak leszünk.

Jó hír!

A jó hír az, hogy mint mindent, ezt is szépen fel lehet oldani a kineziológiai kezelések során, sőt az úgynevezett generációs oldással meg is törhetjük azt, így az utánunk következő generációkra már nem visszük át a parancs kényszerítő erejét.

Ha valaki többek között (mivel általában a parancs nem jár egyedül, így biztosan van a batyuban egyéb is) küzd a „Siess!” paranccsal, és van gyereke, akkor sem kell azt gondolnia, hogy már elkésett, már átadta a gyermekének, és nem lehet visszafordítani a folyamatot.

A mi változásunkhoz a gyerekek szempillantás alatt képesek alkalmazkodni, hiszen ők leginkább a nonverbális kommunikációt fogadják el iránymutatónak, azaz azt, ahogy viselkedünk, amit a tetteinkkel sugallunk. Ha ez összhangba kerül azzal, amit mondunk, akkor nincs semmilyen okunk az aggodalomra.

Tehát ne féljünk a változástól, ne várjunk semmilyen külső kényszerítő tényező megjelenéséig, bátran vágjunk bele, mert hatalmas erőforrást jelent a változtatás képessége, ne hagyjuk kihasználatlanul.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat