18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hogyan hat ki a stressz az életünkre?

Megosztás
Női lélek

Vajon mi jut az eszünkbe elsőként, amikor a stresszre gondolunk? Egyeseknek rögtön a munkahelyi határidő ugrik be, másoknak a háztartás, és van, akinek az állandó harc e kettő egyensúlyban tartására, de még sorolhatnám, hiszen életünk során mind a munka, mind pedig a magánélet terén számos kihívással nézünk szembe nap, mint nap.


Vajon mi jut az eszünkbe elsőként, amikor a stresszre gondolunk? Egyeseknek rögtön a munkahelyi határidő ugrik be, másoknak a háztartás, és van, akinek az állandó harc e kettő egyensúlyban tartására, de még sorolhatnám, hiszen életünk során mind a munka, mind pedig a magánélet terén számos kihívással nézünk szembe nap, mint nap.

Mivel nem vagyunk egyformák, éppen ezért nem is reagálunk ugyanúgy egy adott ingerre, helyzetre. Gondoljunk csak arra, hogy van, akinek a repülés hallatán ujjongani támad kedve, van, akinek a gyomra máris összeszorul, megint más úgy ül fel a gépre, mintha csak autóba ülne. Ugyanezt el lehet mondani bármilyen más élethelyzetre is. Nagyon fontos szem előtt tartani: ami nekünk nem okoz gondot, az másnak lehet, hogy hatalmas feladat. Ezt nemcsak a segítő foglalkozásúaknak, hanem családtagoknak, barátoknak sem szabad elfelejteni.

A kineziológiai kezelés célja a stressz oldása. Talán meglepő, de nem csak a negatív dolgok okozhatnak stresszt, hanem a pozitív események, körülmények is. A szervezetünkben bármilyen szituáció, amihez alkalmazkodni kénytelen, stresszhatást eredményez. Az életünk során a különböző események, de gondolataink is folyamatosan arra kényszerítenek bennünket, hogy alkalmazkodjunk. Éppen ezért a cél nem a stressz teljes megszüntetése, mivel életünkben a megfelelő mennyiségű stimulálás, amely egyénenként változó, nem hiányozhat, hiszen ez szintén komoly stresszfaktort jelent. Arra törekszünk, hogy az életünkben jelenlévő szükségtelen stresszorokat (stresszt okozó körülményeket) csökkentsük, és az ezekre adott fizikai tüneteket enyhítsük.  

Ha a stressz megoldatlanul marad, az számos fizikai (például fejfájás, álmatlanság, fáradékonyság, fertőzések, bőrproblémák, étvágytalanság, súlyosabb esetben magas vérnyomás, cukorbetegség, fekély, daganatos megbetegedések), lelki (például depresszió, önértékelési problémák, szorongás, ingerlékenység), valamint viselkedési (csökkent munkakedv és - eredményesség, balesetekre fogékonyság, fokozott alkohol, - nikotin, és/vagy gyógyszer-fogyasztás) tünetekkel jár. A fent felsoroltakon kívül még sok egyéb tüneteket is okozhat egy feldolgozatlan életesemény.

A kineziológia a stressz kialakulása szempontjából megkülönböztet elsődleges és másodlagos stresszt.

Azok a stresszek, amik egy jelen élethelyzetben adódnak, csak úgynevezett másodlagos stresszek, és az adott jelenbeli stressz valódi forrása a múltban gyökerezik.

Nem is gondolnánk, hogy egy „egyszerű” fizikai fájdalom mögött milyen komoly lelki okok állhatnak. Egy gyakori példa: ha valaki nagyon nem szeretne valahová elmenni, képes megbetegíteni magát, súlyosabb esetben még akár el is törheti a kezét vagy a lábát.

Tipikus gyerekkori élethelyzet: az iskolában dolgozatot írnának másnap, ha nem érzi felkészültnek magát, reggelre belázasodik, fáj a hasa, természetesen otthon maradhat. Ezzel kondicionáljuk a gyereket, és ha ez „beválik”, felnőttként is ezt a menekülési utat fogja választani olyan esetekben, ahol döntést kellene hoznia, teljesítenie kellene, és felelősséget vállalnia a tetteiért.

Ha egy fizikai tünet (például térdfájás) miatt keresik fel a kineziológust, a kliens célja első alkalommal talán csak magának a fájdalomnak az enyhítése. Erre léteznek olyan technikák, amelyekkel ez lehetséges. Azonban minden fizikai fájdalom, betegség oka lelki eredetű, így ez leginkább elsősegélyként működhet.

Hiszen ha az esemény, amely a tünetet okozza, megoldatlan marad, a fájdalom kiújul, más területen jelentkezik (például a könyök területén), esetleg krónikus betegség (ízületi problémák) formájában tér vissza. Sokszor olyan eltérő tünet alakul ki helyette, hogy nem is sejtjük, a kettő összefügg. Ilyenkor vissza kell vezetni az eredeti fájdalomig a klienst, megtalálni, hogy annak milyen lelki sérülés van a hátterében, és gyengéden, mégis hatékonyan és gyorsan oldani.  

Tehát tartós eredményt csak azzal érünk el, ha a stresszt (és a tünetet) okozó blokkot oldjuk.  A blokk, természetétől függően megoldódhat egy egyszeri kezelés alkalmával, de elképzelhető, hogy többször szükséges találkozni és oldani a problémát.

 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat