18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hogy lehet visszahozni a szerelmet a hétköznapokba?

Megosztás
Női lélek

Először a közelséget akartuk, aztán a hétköznapok tönkretették a kapcsolatot - kérdések és válaszok, hogyan tér vissza a szerelem hétköznapjainkba.


Először a közelséget akartuk, aztán a hétköznapok tönkretették a kapcsolatot - kérdések és válaszok, hogyan tér vissza a szerelem hétköznapjainkba.

Mindkettőnknek sok a dolga. Mégis kerek a kapcsolatunk. Miért olyan fontos az idő, ha ketten vagyunk?

Az idő okozta stressz a legnagyobb szerelem gyilkos egy kapcsolatban – még akkor is, ha a gyilkos hatás lassan mutatkozik meg. Egy felmérésben, amit a Gkf piackutató intézet végzett, a megkérdezettek egy negyede válaszolta, hogy a kapcsolat végét az okozta, hogy „túl kevés idejük volt egymásra”. 42% nevezte meg a „gyakori vitákat” kiváltó okként. Mindkettő összefügg: Akiknek kevés idejük van egymásra, többet veszekszenek.

Itt arra is gondolhatnánk, hogy aki kevesebb időt tölt egymással, kevesebb ideje van veszekedni, nem?

Sajnos nem így van. Drága időnket nem mindig arra használjuk, hogy jól érezzük magunkat. Soha nincs alkalom arra, hogy megbeszéljük a problémákat? Vagy tisztázzuk a félreértéseket?  Ebben az esetben azt a kevés időt, amink van, arra kell használnunk, hogy az aktuális tüzeket oltsuk. Tehát: beszélgessünk gyakrabban, így nem gyűlik fel a harag, ami később hatalmas vitákhoz vezethet.

Ez úgy hangzik, mintha az együtt töltött időt mindig arra fordítanánk, hogy a problémákat oldjuk meg. De az állandó beszélgetések, lehet, nem tesznek jót nekünk. Állandóan beszélnünk kell?

Nem, természetesen nem. De legalább naponta egyszer létesítsünk tényleges kapcsolatot egymás között. Ez lehet egy beszélgetés, egy lábmasszázs a heverőn, vagy reggel nem csak egy gyorsan odavetett búcsú puszi. „Még ha minden nap együtt is aludnánk, akkor is egy váratlan konyhai ölelés sokkal inkább megadja nekünk az összetartozás érzését. És egy ilyen pillanatra minden nap szükségünk van”, tanácsolják a párterapeuták. Ha naponta valamilyen orvosi dolgot kellene tenni, pl. inzulint beadni, azt is megtennénk. Tehát akkor miért ne lehetne naponta egyszer egy igazi kontaktust létesíteni a partnerrel? „A kapcsolat működéséért ez legalább annyira fontos”.

Sejtfrissítő kúra a szerelemben is. Egy kicsit konyhai pszichológiának hangzik.

De meg lehet tudományosan magyarázni. Mert a szerelem és partnerség is sokban kapcsolódik a biokémiai folyamatokhoz. Szex és orgazmus közben oxitocin hormont szabadítunk fel, ami stabilizálja a kapcsolatot és gondoskodik arról, hogy érezzük az egymás iránti vonzalmat. De ha a hétköznapokban gyorsan megérintjük egymást, átöleljük egymást vagy csókolózunk, akkor is oxitocint szabadítunk fel. Éppen ezért nem tudjuk egymást a hétköznapokban elégszer szerelmesen megérinteni.

Nálunk már reggel totális káosz és stressz van, így inkább kikerüljük egymást. Hogyan kezdhetnénk lazábban a napot?

A legegyszerűbb mód lenne: Zuhanyozzunk együtt! Ezzel időt és vizet is spórolnunk, és lesz 10 intim percük együtt, amikor testileg közel vagyunk egymáshoz. Egymás beszappanozása jó kedvre derít a stresszes hétköznapokon.

Mivel együtt élünk, automatikusan sok időt töltünk egymással. Ha már a hétköznapokat is megosztjuk egymással, nem kellene szabad teret hagyni a másiknak?

Természetesen az embernek magára is kell gondolnia. Ha csak egyedül szeretnénk feltöltődni – sportolással, vagy úgy, hogy találkozunk a legjobb barátnőnkkel -, akkor is kell a partnerünknek adni valamit. Ennek ellenére: nem az idő mennyisége döntő, amit egymással töltünk, hanem a minősége. A közös mosogatógép kipakolás még nem befektetés egy kapcsolatba.

Tehát csináljunk valamit közösen. De mit?

Teljesen mindegy, lényeg, hogy kizökkentsen a hétköznapokból. Néha elég, ha együtt elmegyünk moziba – utána beszélgetünk a filmről és nem pedig a munkahelyi problémákról, a gyerekekről, a sürgető tatarozásról vagy pedig a kötelező anyóslátogatásról.

Világos, a mozi mindig jó. De nem lenne jobb egy igazi kaland együtt?

Feltétlenül. A hétköznapi izgalmak az egyik leghatékonyabb szerelmi forma. Mert az adrenalin a szenvedélyt feléleszti. Nem csak a kapcsolat elején, hanem a későbbiekben is. Kast összegyűjtött tudományos kísérleteket, amik ezt alátámasztják. Az egyiknél a kutatók a régóta együttlévő párokat két csoportba osztották. Az egyik csoportnak valamilyen aktív tevékenységet kellett folytatni, amit mindketten izgatónak tartottak, például hegymászás, táncolás, koncert vagy síelés. A másik csoportnak olyat kellet csinálnia, amit kellemesnek jellemeztek. Például együtt főzni valamit, barátokat meglátogatni. 10 hét után megkérdezték a párokat, hogy mennyire boldogok, és az első csoport ténylegesen boldogabbnak bizonyult a kapcsolatában, mint a második.

Az adrenalinnak tehát tényleg hatása van a szerelemre?

Igen, és ez azért van, mert az agyunk könnyen összetéveszti a félelmet az izgalommal, mondja Kast. Ezt bizonyítja két kanadai pszichológus kísérlete a 70-es évekből, amit úgy neveznek, hogy híd kísérlet. Egy nemzeti parkban, egy ingadozó hídon, egy vonzó nő a véletlenül arra járó férfiakat szólította meg. Aztán megismételték a kísérletet egy stabil hídon. Az ingó hídon a férfiak sokkal nagyobb érdeklődést mutattak a nő iránt, mint a stabil hídon. „Az agy regisztrálja, ahogy a test felizgul és megpróbál hasznot húzni belőle. Keresi az okot. Két lehetősége van. Vagy a híd, vagy a nő.” Mondja Kast. És ilyenkor előfordulhat, hogy az agy rosszul dönt – a nő mellett. Ezt a hatást a hosszú távú kapcsolatokban is hasznosítani lehet.

Apropó, bejáratott minta: Sokkal több időt tölthetnénk ketten, ha esténként nem foglalkoznánk annyit az okos telefonunkkal vagy a laptopunkkal. Hogy tudnánk a digitális dolgoktól elszakadni?

Senki nem akarja az ágyát még 356 Facebook baráttal megosztani. Ennek ellenére az okos telefon tulajdonosok 35%-a az ágyba is viszi a készülékét. Használják elalvás előtt és reggel a felkelés előtt is, ezt állapította meg egy mobilgyártó felhasználói felmérés alapján. Ennél a pontnál kivételesen tanulhatunk valamit a munka világából: olyan konszernek, mint a Volkswagen, munkaidő vége után kikapcsoltatják dolgozóikkal telefonjukat, azért, hogy a munkatársaik kiégését az állandó elérhetőség miatt elkerüljék. Miért ne lehetne ez így a családi életben is? Ha egy pár megegyezik, hogy este 9 után nincs internet, még mindig marad elég idő a Facebook-ra és az E-bay-re, anélkül, hogy a szerelem kiégne. A Facebook feltalálója, Mark Zuckerberg szerződésben kötelezte magát, hogy a feleségének Priscillanak minden héten 100 Facebook és telefonmentes percet biztosít, hogy azt az időt együtt töltsék.

Komolyan? Kössek szerződést a partneremmel, hogy hányszor megyünk el szórakozni? Ez mennyire nem romantikus, nem?

Ez nem romantika ellenes, ellenkezőleg. Két elfoglalt ember kötelezi magát, hogy egymásnak rendszeresen korlátlan figyelmet biztosít. És ha ez írásban történik, növeli az esélyét annak, hogy ezt az időpontot be is tartjuk.

Sok párnál a gyerekek az oka, hogy hiányzik a kettesben töltött idő. Sok szülőnek rossz a lelkiismerete, ha babysitter vagy nagyszülő vigyáz a gyerekekre.

Képzeljük el gyerekünket 10 év múlva, amikor azt mondja nekünk: „Kár hogy nem sikerült nektek apával, és el kellett válnotok. De nagyon hálás vagyok, hogy esténként mindig otthon voltatok és „Uno”-t játszottatok velem!” Ez egy reális elképzelés? Nem! Sőt!

De ha csak egy hetet töltünk egymással, az elég kevés, nem?

Lehet, hogy ez kevésnek hangzik, de reális – különösen dolgozó pároknál gyerekkel. És lehet, hogy a programban, amit tervezünk nem lesz minden benne. „Ma minden pár hármas megterhelés alatt áll. Mindketten karriert akarnak, gyereket, és a kapcsolat is jó kell, hogy legyen. Ez egy hatalmas kihívás” Mondja a Coach és folyamat tanácsadó Christin Colli. „ A gyerekeknél nem lehet azt mondani, hogy bocs, most szünetet tartok! És ezt a munkában sem lehet megtenni, mert ez gyakran a két fél kapcsolatára megy.

Jó, de így kell terveznem az időt kettőnkkel? Nem akarok szerelmet naptár szerint!

Miért ne? Minden mást is megtervezünk: a karrierünket, a hétköznapokat, a gyereknevelést, mikor találkozunk a barátainkkal, ki mit végez a háztartásban. Miért legyen véletlenszerű a ketten eltöltött idő? „Egy illúzió azt hinni, hogy valahonnan ellopjuk az időt egymásra és a szexre” mondja Christian Colli. „Ha nem élvez prioritást, akkor ez nem fog megtörténni.

A szexhez is beszéljünk meg időpontot? Mi lett a jó öreg spontán letámadásból?

Hát igen, az újdonsült szerelmesek, nem ismerik ezt a problémát, akkor mindig minden helyzetben odavagyunk egymásért. De a hosszantartó kapcsolatokban az adóbevallás és a mosás között nincs túl sok spontán lehetőség egy gyors menetre a konyhaasztalon. Az erotikus töltés nem az égből jön, elő kell állítani. Ha valaki szerda estére szexet tervez, akkor rákészülhet egész nap.

Lehet, de mi van, ha még sincs kedvem?

Lehet, hogy még mindig puskaporos a levegő, vagy valamilyen napi élmény nem hagy ellazulni minket. Ilyenkor a test nem vált automatikusan a „szexi-szenvedélyes” módozatra. „Főleg a nőknek van szükségük a szex előtt egy tényleges kikapcsolási lehetőségre” – mondja Christian Colli. „Lehet egyszerűen leülni és meghallgatni egymást. Mindenki elmesélheti, hogy mi bántja és a másik csak egyszerűen meghallgatja, anélkül, hogy félbeszakítaná. A vágy, hogy testileg is kapcsolatba kerüljünk egymással, sokkal könnyebben kialakul egy ilyen beszélgetés után. Próbáljuk ki.

Az étteremben mindig látunk párokat, akik némán ülnek az asztalnál egymás mellett. Egyértelmű szituáció: Nincs egymásnak mondanivalójuk, vagy?

Nem kell, hogy így legyen. Ellenkezőleg: mély kapcsolatról tanúskodhat, ha jól tudunk egymás mellett hallgatni. Folyamatosan csacsogva egymással, még nem jelenti azt, hogy tényleg beszélgetünk valamiről. „Ha csak egyszerűen egymás szemébe nézünk, akkor is megmutatjuk magunkat a másiknak. Akkor olyasmi történik, amihez a szavak nem elegendőek, ez egy szívből jövő kapcsolat”, mondja Christian Colli.

Nem vagyunk gyertyafényes vacsorázó típusok. Akkor is működik a szív kapcsolata, ha barátokkal vagyunk?

Természetesen érezheti magát egy pár egy nagy csapatban is szoros kapcsolatban. Vannak azok a mágikus pillanatok, amikor a párok egy egész táncparketten vagy egy társaságban egy pillanatra teljesen kikapcsolnak „csak te és én!” – egy pillanat, amikor az ember egy csapatban van, de mégis úgy érzi, hogy csak ketten vannak.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat